Zo herken je een goede extra vergine olijfolie
Olijfolie is een gezond én lekker product, maar hoe herken je een goede extra vergine olijfolie? Onze collega van De Smaak van Italië, Paola Lara, ging in gesprek, vroeg advies en nam deel aan de Masterclass Extra Vergine Olijfolie. De masterclass was georganiseerd door ITA* (Italian Trade Agency) en onder leiding van olijfolie-expert Marcello Scoccia, vice-president en panelleider van ONAOO, de Nationale Organisatie van Olijfolieproevers. Hij legde uit hoe we onze keuze moeten maken.
Consumenten raken tegenwoordig erg gedesoriënteerd wanneer ze worden geconfronteerd met de grote keuze aan olijfolie die in winkels en supermarkten te koop is.
Hoe kies je de juiste olijfolie voor in de keuken?
Allereerst moeten we extra vergine olijfolie niet enkel als smaakmaker beschouwen, maar juist als een echt ingrediënt. Hierdoor moet de keuze niet worden gericht op één soort olie, maar op verschillende typen olie die goed combineren met elk afzonderlijk gerecht.
Welk advies kunnen we de consument geven?
Dit zijn vijf belangrijke punten om de consument te helpen:
Vijf tips om olijfolie van goede kwaliteit te herkennen
Tips van Marcello Scoccia:
1. Kies meerdere soorten olijfolie
Kies niet slechts een type olijfolie; in Italië hebben we een immens erfgoed op het gebied van olijventeelt. Kies ten minste drie soorten olijfolie: een delicate en licht fruitige olijfolie, zoals bijvoorbeeld de olijfolie verkregen uit een Taggiasca Ligure of een Casaliva del Garda, een medium fruitige olijfolie, zoals een Frantoio uit Midden-Italië of A Nocellara Siciliana en een intens fruitige olie met sterke bittere en kruidige tonen, zoals bijvoorbeeld een Coratina uit Puglia of Moraiolo Toscana.
2. Lees het etiket
Als ons doel is om een olie te kopen die garandeert dat de hele cyclus van de productieketen heeft plaatsgevonden in een specifiek gebied en met olijven die typisch zijn voor dat gebied, is het niet genoeg om een willekeurig merk te kopen. Zoek in dit geval naar een olie die de keurmerken DOP of IGP vermeldt op het etiket. Met deze keurmerken weet je zeker dat je een echte Italiaanse olijfolie (geproduceerd en verpakt in Italië) in je handen hebt.
3. Kijk niet alleen naar de prijs
De prijs is geen garantie voor het kwaliteitsniveau. Zo zijn er genoeg oliën die verkocht worden tegen hoge prijzen, maar slechts van middelmatige kwaliteit zijn.
4. Olijfolie op z'n best
Het bepalen van de kwaliteit van olijfolie hangt niet af van een specifieke herkomst. Een hoog kwalitatieve olie komt vooral voort uit goede landbouwpraktijken, zoals het zorgvuldig oogsten en bewaren van de olijven en de olie, het toepassen van de juiste technologische gebruiken, het optimaal beheren van de molen en het handhaven van gecontroleerde temperaturen.
5. Olijfolie bewaren
Geef altijd de voorkeur aan olie in containers, flessen of blikken die beschermen tegen de belangrijkste vijand van olie: licht. Kies daarom altijd voor olijfolie in donkere glazen flessen of blikken.
Kortom, olijfolie is gezond én lekker, mits je er een van goede kwaliteit hebt, en dat kan soms nog behoorlijk lastig zijn. Met de tips van Marcello Scoccia komen we er wel.
Zeven weetjes over extra vergine olijfolie:
• Extra vergine olijfolie is rijk aan antioxidanten Vitamine E, tocoferol en verschillende fenolische verbindingen die ons lichaam beschermen tegen vroegtijdige veroudering.
• De hoge levensverwachting die kenmerkend is voor het Middellandse Zeegebied staat in verband met het mediterrane dieet, waarvan olijfolie de belangrijkste smaakmaker is.
• Voor het produceren van 1 liter olijfolie heb je 5 kilo aan olijven nodig.
• Je houdt de olie het best door het in een donkere fles te bewaren, uit het zonlicht en met de dop stevig gesloten.
• Italië is ’s werelds grootste consument van olijfolie (30% van de wereldproductie) en op Spanje na de grootste producent.
• Om een gebalanceerd dieet te volgen wordt het aanbevolen om 2 tot 3 eetlepels olijfolie per dag te consumeren. Bij voorkeur rauw om de kwaliteit te behouden.
• Het tintelende gevoel in de keel is typerend voor de jonge oliën en de aanwezigheid van polyfenolen en vitamine E die natuurlijke ontstekingsremmers zijn.
Kijk voor meer informatie: ITA – ice.it
Afbeelding olijfbomen: Sofie Delauw
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Imperia, een charmante stad aan de Italiaanse westkust, is misschien niet zo bekend bij Nederlandse toeristen, maar heeft alle ingrediënten voor een culinaire vakantie.
De regio Puglia ligt in de hak van de Italiaanse laars. Hier vind je iets wat je nergens anders ter wereld ziet: trulli.
Zo maak je een verrassend en gezond zomers ijsje, ijs gemaakt van olijfolie uit het kookboek van de zussen Jansen & Jansen.
- Author: Redactie
- Posted: juli 13, 2023