Dit Napolitaanse gebakje is bekend en gewaardeerd over de hele wereld. En dat is niet voor niets: de babà heeft een heerlijke zoete smaak.
De hoeveelheid rum in de siroop pas je aan naar smaak. De Napolitanen gebruiken heel weinig of geen rum, terwijl de Parijzenaren juist heel veel drank lekker vinden. Alles mag!
De babà’s zijn een week houdbaar in de glazen pot, mits die echt brandschoon is.
Dit recept komt uit het kookboek: Big Mamma’s Cucina Popolare dat je kunt vinden in onze shop.
Babà - Napolitaans gebak
Voorbereidingstijd: 20 minutenminuten
7 uuruur20 minutenminuten
Totale tijd: 7 uuruur40 minutenminuten
Porties: 8personen
Ingrediënten
140grbloem bij voorkeur type 00
7grverse gist of 1 tl gedroogde instant gist
snuf zout
45grboterop kamertemperatuur
3eieren
1tlhoning
Voor de siroop
1sinaasappelbiologisch
1vanillestokje
250grkristalsuikerfijn
1kaneelstokje
1steranijs
1elrum
Instructies
Begin met het deeg. Meng in een grote kom met een elektrische mixer de bloem met de gist, het zout, de honing, de boter en twee eieren. Kneed het deeg met de hand nog even na tot je een glad deeg hebt (het mag niet aan de zij kanten van de kom blijven kleven).
Voeg het overgebleven ei toe en meng opnieuw met de mixer. Het deeg moet nu dunner zijn, maar nog wel samenhangen. Vet vervolgens de wanden van een siliconen baba-vorm in met acht holtes dun in.
Zet de baba-vorm op een bakplaat. Verdeel het deeg evenredig over de holtes van de vorm. Vul iedere vorm tot maximaal twee derde. Laat het deeg op een warme, vochtige plek minstens 2 uur rijzen, tot het deeg tot de bovenrand van de holtes komt.
Verwarm de oven voor tot 170 °C. Bak de baba’s 20 minuten. Haal de baba’s na het bakken meteen uit de bakvorm en laat ze afkoelen.
Maak de siroop. Rasp alleen het oranje gedeelte van de sinaasappelschil met een dunschiller of rasp.
Giet 650 ml water in een steelpan. Schraap boven de pan het merg uit het vanillestokje. Voeg ook het vanillestokje, de fijne kristalsuiker, het kaneelstokje, de steranijs en de geraspte sinaasappelschil toe.
Breng het water aan de kook, haal het direct van het vuur en laat de siroop afkoelen. Schenk de afgekoelde siroop in een grote, brandschone (weck)pot en voeg de rum toe.
Dompel de baba’s een voor een onder in de siroop en let op dat je ze niet breekt. Sluit de pot goed af. Laat de pot minimaal 5 uur in de koelkast staan.
Serveer de baba’s door ze met een schone lepel voorzichtig uit de glazen pot te scheppen en op borden te leggen. Schenk een lepel rumsiroop op iedere babà.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen