Zo geniet je gezond op z’n Italiaans
Al jaren geven de zussen Annemieke (cardioloog) en Janine (grafisch ontwerper) Jansen ons in De Smaak advies over een gezonde levensstijl en de mediterrane keuken. In hun nieuwe kookboek Cholesterol leggen zij deze aandoening onder de loep en laten ze aan de hand van heerlijke mediterrane recepten zien hoe je hiermee zelf aan de slag kunt.
In een leuk gesprek gaven de zusjes ons tips over hoe je lekker op z’n Italiaans kunt blijven genieten, maar dan verantwoord.
Wat wij kunnen leren van de Italiaanse keuken
Ah, onze lievelingskeuken! Wat ze in Italië
echt anders doen dan in Nederland is dat
ze daar veel meer aandacht besteden aan de
ingrediënten. Ze hebben meer eerbied voor
koken op zich en voor lokale producten. Het
gebruik van voedingsmiddelen die met zorg en
liefde zijn geproduceerd. Dat zie je erg goed op
veel plaatselijke markten. Zo veel groente, zulk
prachtig fruit! Mooie kazen. De meest prachtige
jammetjes. Worsten van dieren die een goed
leven hebben gehad. Er is daar veel meer
aandacht voor dan in Nederland. Natuurlijk
speelt het klimaat daar ook een rol in.
Mediterrane dieet werkt goed tegen een te hoog cholesterol
Het mediterrane dieet biedt veel van de
juiste voedingsstoffen: het zit bomvol goede,
onverzadigde vetten die het goede cholesterol
(het HDL) verhogen en het slechte cholesterol
(het LDL) verlagen. Maar niet alleen de
vetten zijn prima. Gewone, witte pasta speelt
in Italië natuurlijk een grote rol. Die wordt gemaakt van geraffineerd meel, dat is ontdaan
van veel goede voedingsstoffen, waardoor je
vooral arme koolhydraten overhoudt. Witte
pasta is daardoor een soort suiker. Maar het
mooie aan de mediterrane keuken zijn de
grote hoeveelheden groenten en volkoren
granen, waardoor je alsnog veel goede, rijke
koolhydraten, vezels, vitamines en mineralen
binnenkrijgt. Vooral vezels zijn geweldig voor
je cholesterolbalans. En dan hebben we het nog
niet eens over olijfolie gehad.
Zo kun je pizza en pasta een gezonde draai geven
Door ze met mate te eten. Niet voor niks is pasta
in Italië een primo, een voorgerecht. De porties
zijn daar heel wat kleiner dan hier. Wat ook
helpt: zelf pasta maken, met verse ingrediënten.
Feit blijft natuurlijk dat de basis van pizza en
pasta bestaat uit geraffineerde meelsoorten,
dus arme koolhydraten. Het graan is ervoor
ontdaan van zijn goede voedingsstoffen. Maar
een soffritto, de basis van veel pastasauzen, is
verdraaid gezond, dankzij de knoflook, ui,
bleekselderij en wortel. Die bevatten samen al zo veel nuttige voedingsstoffen dat ze opwegen
tegen de arme koolhydraten van de pasta. Een
scheut olijfolie erover versterkt de positieve
werking van de groenten. Koop liever geen
kant-en-klare pizzabodems, want daar zitten
veel van die ongezonde transvetten in. Maak de pizzabodem zelf! Dan weet je wat je erin stopt.
De gouden tip tegen een te hoog cholesterol
Zonder meer olijfolie, met stip op 1. We nemen
alle twee elke dag twee eetlepels pure olijfolie,
gezond én zalig! En eet zo veel mogelijk
groente, met een scheut olijfolie eroverheen.
Probeer groente een veel grotere rol te geven
in je maaltijden.
Het boek Cholesterol van Jansen & Jansen is te koop in onze webshop.
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Bestel deze nieuwste editie nu tijdelijk zonder verzendkosten én je ontvangt hem tegelijk met de abonnees in huis!
De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies …
- Author: Redactie
- Posted: juni 20, 2023