Italiaanse citroentaart met knapperige korst, salie en bosbessen
De Zilveren Lepel – Bakboek is de eerste editie die zich helemaal richt op dolci, het Italiaanse woord voor zoetigheden.
Het boek neemt je mee naar de basis van de Italiaanse patisserie, met stap-voor-stapuitleg waardoor je dolci bijna niet kunnen mislukken. Ook biedt het inspiratie voor de meest bijzondere zoete toetjes. En natuurlijk kan het recept voor klassieke Italiaanse desserts als tiramisù en semifreddo niet ontbreken.
We delen het recept voor Italiaanse citroentaart met knapperige korst, blauwe besjes en dun gesneden salieblaadjes. Deze taart is fris en stevig, heerlijk met een krachtige espresso.
Citroentaart met salie
Voorbereidingstijd: 30 minuten minuten
Bereidingstijd: 1 uur uur 50 minuten minuten
Totale tijd: 2 uur uur 20 minuten minuten
Porties: 8 personen
Ingrediënten
- 200 gr bloem type ”00” of patentbloem
- 30 gr suiker fijn
- 100 gr boter
- snuf zout
- 100 gr boter
- 50 ml water
Voor de vulling
- 4 citroenen onder de warme kraan gewassen
- 120 gr suiker fijn
- 25 gr maïzena
- 6 eidooiers
- 200 ml volle melk
- 50 gr boter
- 3 salieblaadjes
- 3 el slagroom
Voor de versiering
- 120 gr bosbessen
- 2 salieblaadjes fijngesnipperd
- poedersuiker om te stuiven
Instructies
- Zeef de bloem op een hoopje en maak een kuiltje in het midden. Strooi de suiker erin met een snufje zout. Snijd de koude boter in kleine blokjes en voeg ze toe.
- Werk snel om te voorkomen dat de ingrediënten te warm worden en meng de ingrediënten met een metalen deegschraper. Begin vanuit het midden en werk geleidelijk aan alle bloem door de boter tot het mengsel de textuur van grof broodkruim heeft. Veeg de kruimels op een hoopje, maak opnieuw een kuiltje in het midden en giet het koude water erin.
- Meng alle ingrediënten met je vingertoppen en druk het deeg in een klein gelijkmatig blokje samen. Bewerk het deeg niet langer dan strikt noodzakelijk om te voorkomen dat het te warm wordt. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg het minstens 1 uur in de koelkast.
- Verhit de oven tot 200 ˚C of de heteluchtoven 180 ˚C en vet de taartvorm in met een beetje boter.
- Snijd de boter in kleine blokjes, doe ze in een kom en laat ze zacht worden. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dikte van 5 mm en leg het in de ingevette vorm.
- Druk het stevig in de bodem en de rand, en prik met een vork gaatjes in het hele oppervlak. Snijd met een scherp mes de overhangende randjes deeg netjes af. Bekleed de bodem met bakpapier, vul hem met bakparels en zet hem 25 minuten onder in de oven om hem blind te bakken.
- Verwijder na 25 minuten de bakparels en het bakpapier, en zet hem nog 5–10 minuten terug, of tot het deeg droog en goudbruin is. Haal de bodem uit de oven en laat hem afkoelen.
- Rasp de schil van de citroenen voor de vulling en zet even apart. Doe de suiker met de maïzena in een kom. Pers de citroenen uit en giet het sap door een zeef in de kom.
- Doe de eidooiers erbij en klop alles met een garde door elkaar tot de suiker opgelost is. Hak de salieblaadjes fijn. Verhit de melk met de boter, citroenrasp en gehakte salieblaadjes in een pan op laag vuur tot net onder het kookpunt. Zet het vuur uit en laat 5 minuten trekken.
- Giet de melk door een zeefje in een kom en giet vervolgens al kloppend met een siliconen spatel, langzaam het eidooiermengsel erbij. Giet het mengsel in een pan en kook het 5 minuten al roerend op laag vuur, tot het dik wordt.
- Roer de slagroom erdoor, giet de vulling over de taartbodem en strijk het oppervlak glad met een spatel of paletmes. Laat de vulling afkoelen en zet de taart 1 uur in de koelkast. Versier hem voor het serveren met de bosbessen, fijngesnipperde salieblaadjes en poedersuiker.
4.15 van 7 stemmen
Recept uit kookboek:
BEKIJK OOK:
Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:
"*" geeft vereiste velden aan
- Author: Redactie
- Posted: mei 17, 2023