Castagnaccio: Toscaanse kastanjetaart
Castagnaccio is een simpel, maar heerlijk traditioneel Toscaans dessert. De hoofdingrediënten voor dit recept zijn water en kastanjebloem. Het is een typisch Toscaans herfstgerecht, dat z’n herkomst vindt in de Apennijnen, een gebergte waar veel kastanjes te vinden zijn.
Een korte geschiedenis over castagnaccio
Kastanjes waren in de middeleeuwen voor de Toscaanse boeren het voornaamste voedsel. Pas later in de negentiende eeuw werd castagnaccio in heel Italië een bekend gerecht. Na de Tweede Wereldoorlog werden gerechten uit de ‘cucina povera’ (de armeluiskeuken) minder belangrijk vanwege de verbeterde levensstandaard en de verfijndere cuisine. Dit betekende dat ook de interesse voor castagnaccio afnam. De laatste tijd wordt het gerecht weer meer gewaardeerd en is het op steeds meer lokale festivals en nationale sagre te vinden.
Niet alleen in Toscane, maar ook in Ligurië, Piëmonte en Emilia-Romagna wordt de kastanjetaart ook veel gegeten. De middeleeuwse auteur Ortensio Landi (1553) beschreef in zijn Commentario delle più notabili et mostruose cose d’Italia e di altri luoghidat iemand genaamd Pilade uit Lucca de bedenker is van castagnaccio.
Castagnaccio doet me denken aan mijn jeugd. In het najaar brachten mijn familie en ik veel tijd door in ons buitenhuis, midden in een kastanjebos. Castagnaccio was mijn favoriete dessert, klaargemaakt door mijn oma.
Het is een heel simpel recept. Tegenwoordig is het originele recept aangevuld met gedroogd fruit en noten, om de taart een intensere smaak te geven. De kastanjetaart is goedkoop en voedzaam. Pijnboompitten zijn rijk aan proteïne, calcium en vitamine A. Je hoeft geen suiker toe te voegen, want de taart is door de bloem en de rozijnen al zoet genoeg.
Volgens een romantische legende is rozemarijn, een kruid dat gebruikt werd om de taart lekker te laten ruiken, een krachtig liefdeselixer! Als je van de taart eet, zou je volgens de legende verliefd worden op degene die de castagnaccio gebakken heeft. Zo verliefd, dat je hem of haar meteen ten huwelijk vraagt…
Ben je benieuwd geworden en wil je het zelf gaan proberen? Ga dan meteen aan de slag met dit recept en bak ook zo’n lekkere kastanjetaart!
Details
- Preparation Time: 00:15
- Cook Time: 00:25
- Servings: 6
Ingredients
- 3 kopjes kastanjebloem
- 10 walnoten (gehakt)
- 2 kopjes pijnboompitten
- 1 kopje rozijnen
- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 kopjes water
- 4 el olijfolie
- snufje zout
Preparation
- 1Verwarm de oven voor op 180˚ Celsius en laat de rozijnen 10-20 minuten in een bakje warm water weken.
- 2Zeef de bloem in een kom en voeg een snufje zeezout toe.
- 3Voeg het water toe en klop het geheel langzaam op met een garde. Voeg een eetlepel olijfolie toe en blijf doorkloppen.
- 4Leg een vel bakpapier op de bakplaat en bestrijk deze met olie.
- 5Voeg een handvol rozijnen, pijnboompitten en walnoten toe aan het deeg en meng het geheel samen.
- 6Giet het deeg op de bakplaat en strijk het glad. Voeg de overgebleven walnoten, pijnboompitten en rozijnen toe, samen met de takjes rozemarijn. Besprenkel de oppervlakte nog met een beetje olijfolie.
- 7Bak ongeveer 25-30 minuten, totdat er kleine scheurtjes ontstaan aan de bovenkant en de taart een mooie, chocoladebruine kleur heeft.
- 8Laat de taart even afkoelen en snij ‘m dan in puntjes en serveer.
- 9Kanttekening: er zijn verschillende variaties mogelijk op het originele recept. Snij bijvoorbeeld een appel in kleine stukjes en voeg dit toe aan het deeg. Gebruik melk in plaats van water om het deeg romiger te maken of ga half-om-half met water en melk. Dit dessert serveer je met ricotta en gaat goed samen met een glas novello of een andere zoete wijn. Buon appetito!
- Author: Redactie
- Posted: november 21, 2016