Dit zijn de leukste plekken rond Lago Trasimeno
Vlak bij de grens van Umbrië en
Toscane vind je Lago Trasimeno,
een van de grootste meren van de
Laars. Wij struinden de oevers af,
op zoek naar de 10 leukste plekken
die je zeker moet bezoeken als je
hier vakantie viert.
Over Lago Trasimeno
Rocca del Leone, Castiglione del Lago
Castiglione del Lago behoort tot I borghi più belli d’Italia en zodra je voet zet in het goed bewaarde
middeleeuwse centrum begrijp je waarom. Het torent
hoog op een heuvel, biedt uitzicht op het meer en is
nog helemaal ommuurd. Je kunt dit stadje dan ook
alleen betreden via de drie oude poorten: de Porta
Senese, de Porta Perugina en de Porta Aretina.
Het kasteel Rocca del Leone vind je aan de oostelijke
kant van Castiglione del Lago. Het heeft een vijfhoekige
vorm en werd in de dertiende eeuw gebouwd
op de overblijfselen van een Etruskische acropolis.
De opdrachtgever van het fort was keizer Frederik II,
die een strategisch verdedigingspunt wilde voor de
controle over het gebied van Trasimeno en Chiugi.
De torens van het fort zijn ongeveer 40 meter hoog,
ze zijn te beklimmen en bieden een mooi uitzicht op
het Lago Trasimeno. Extra leuk: je betreedt het kasteel
via een lange, geheime gang, die begint bij het Palazzo
della Corgna. roccamedievale.it/roccadelleone
Vorige
Volgende
Keramiek Terrabruga, Cortona
De meeste mensen kennen Italiaans keramiek
waarschijnlijk vooral uit de regio Puglia, of afkomstig
van Sicilië. Maar ook in Cortona wordt het al eeuwen
vervaardigd. Antonella en haar man runnen in het
centrum van de oude stad de winkel Terrabruga waar
je allerlei borden, schalen, kopjes, bloemen en vazen
van stijlvol aardewerk kunt kopen. ‘Het keramiek met
groen en lichtgele vlekjes is het oudste en het meest
antieke van Cortona. Pas vanaf 1900 werd keramiek
hier ook op andere manieren versierd, bijvoorbeeld
met zonnebloemen’, legt Antonella uit. terrabruga.com
Osteria del Teatro, Cortona
Net over de grens van de regio Umbrië, in Toscane, vind je het mooie
plaatsje Cortona, dat uitkijkt over het Lago Trasimeno en Val di Chiana
én barst van de leuke adressen. We stapten binnen bij Osteria del Teatro,
die sinds 1994 in Cortona zit en in handen is van chef Emiliano Rossi. Het
eten is er typisch Toscaans; het vult goed, is simpel en superlekker. Wat je
op het menu aantreft verschilt uiteraard per seizoen, maar een van de
klassiekers hier is tartaar van het chianina runderras; en oud Etruskisch
runderras dat al zo’n 22 eeuwen wordt gefokt en gehouden in de Val di
Chiana. De muren van dit familierestaurant hangen van onder tot boven
vol met foto’s van acteurs van over de hele wereld. Dat is geen toeval;
Cortona heeft met zijn twee theaters (het negentiende-eeuwse Teatro
Signorelli en een amfitheater) een levendige theaterscene. Ook werd het
plaatsje internationaal op de kaart gezet door de film Under the Tuscan
sun. Sindsdien schuiven er regelmatig beroemde Amerikaanse acteurs aan
in Osteria del Teatro, en daar zijn ze, getuigen de gesigneerde foto’s aan de
muren, maar wat trots op. osteriadelteatro.com
Taverna Pane e Vino, Cortona
Op de onderste verdieping van een veertiende-eeuws gebouw
vind je het gezellige restaurant Taverna Pane e Vino. Bij goed
weer schuif je aan op het terras op het sfeervolle Piazza Luca
Signorelli. Bij lage temperaturen is binnen zitten ook geen straf.
Op het menu vind je opvallend veel bijzondere, Italiaanse wijnen,
vaak afkomstig van kleine, natuurlijke producenten. Proef hier
vooral de bijzondere bruschetta met bonen en haring of die
met zwarte kool. Ook de traditionele soepen en versgemaakte pasta,
huisgemaakt gebak en ijs zijn niet te versmaden. panevino.it
Hotel I Borghi dell’Eremo
In een voormalig klooster waarin benedictijner
en camaldolese monniken leefden, vind je nu het
prachtige hotel I Borghi dell’Eremo. In de loop der
eeuwen zijn het pand en de grond ook eigendom
geweest van verschillende vermogende families.
Een greep uit de recente eigenaren: de familie
Moretti had de borgo tot het midden van de
vorige eeuw in handen, daarna was het pand
een tijd van een familie van Libische afkomst en
daarna van de familie Cofano, die begon met de
ontwikkeling van een agriturismo op het terrein. De Cofano’s droegen de borgo uiteindelijk over
aan familie Galletti; de huidige eigenaar.
De familie Galletti heeft het landgoed naar het
nu gehaald: ze hebben de boerderij opgeknapt en
de honderden olijfbomen, die al jaren verlaten
op het terrein stonden, in ere hersteld. Ook
werden er prachtige gastenverblijven gecreëerd
en maakten ze van enkele samengevoegde,
voormalige slaapkamers een bijzondere
trouwruimte. In 2016 was het hotel helemaal
af toen er op het terrein een restaurant werd
geopend waar Umbrische klassiekers in een
nieuw jasje worden gestoken. borghidelleremo.it
Eiland Isola Maggiore
In het Lago Trasimeno vind je drie verschillende
eilanden, Isola Maggiore, Isola Polvese en Isola
Minore. Isola Minore kun je niet bezoeken,
want dat is privébezit. Isola Polvese, het grootste
van de drie eilanden, wel en dat is zeker de
moeite waard; het is namelijk een schitterend
natuurreservaat waar je uren kunt wandelen.
Isola Maggiore is het enige bewoonde eiland,
het telt één grote straat en tegenwoordig nog
een tiental inwoners. Vroeger, toen het eiland
floreerde als visserseiland, waren er meer dan
600 mensen gevestigd. Toen was er op dit
eilandje ook een speciale school te vinden waar
meisjes de kunst van het kantklossen leerden.
Het kant van Isola Maggiore was zelfs van zulke
hoge kwaliteit, dat de tsarina van Rusland en
koningin Margherita het droegen. Nu is er
echter zo weinig vraag naar, dat de huidige
generatie er geen geld meer mee kan verdienen.
Toch kom je ook nu heel af en toe nog een oude
mevrouw tegen die zittend voor haar huis op een
gammele, houten stoel met chirurgische precisie
aan het kantklossen is.
San Salvatore
Stop tijdens je bezoek aan Isola Maggiore in
ieder geval even bij het prachtige, romaanse
kerkje San Salvatore, dat al in de twaalfde eeuw
werd gebouwd. Als je goed kijkt kun je in het
indrukwekkende stenen portaal een reliëf met
dieren en planten onderscheiden. Het interieur
heeft de meeste van zijn schilderijen verloren,
maar een fragment van een vijftiende
-eeuws
fresco met de figuur van een engel is nog
bewaard gebleven in de apsis.
Openluchtbar La Puntabella
Wie aan het einde van een lange winter droomt
van een zonnige vakantie, zal zich zomaar
eens een decor kunnen inbeelden zoals je dat
bij La Puntabella vindt. Deze openluchtbar,
die zich heeft gespecialiseerd in cocktails en
kleine hapjes, biedt met een ruim terras een
indrukwekkend uitzicht op het Lago Trasimeno.
Op de borden verschijnen de meest kleurrijke
gerechten (de cocktails doen hier overigens niet
voor onder). De borrelplanken zijn, ook voor
vegetariërs, zeer uitgebreid en de hamburgers erg
populair onder lokale bewoners. facebook.com/LaPuntabella
Wijndomein Pomario
Op een mistige herfstdag in oktober, in het
jaar 2004, stuitte graaf Giangiacomo Spalletti
Trivelli op een oud pand op een Umbrische
heuveltop. Zijn vrouw en hij zochten al langer
naar een landhuis waarin ze zich af en toe
konden terugtrekken uit hun hectische leven in
Rome. Toen ze deze half ingestorte ruïne zagen
werden ze op slag verliefd, en dan met name
op de serene rust en de mogelijkheden die deze
plek bood. Wat ze toen nog niet hadden kunnen
vermoeden is dat ze er ook prijswinnende wijnen
zouden gaan produceren. Een paar jaar later
werd in samenwerking met landbouwkundige
Federica De Sanctis en vinoloog Mery Ferrara
de oude wijngaard van het landgoed weer tot
leven gewekt.
Sangiovese, trebbiano
en malvasia
Spalletti Trivelli en zijn vrouw
kozen ervoor wijn te gaan maken met de
drie authentieke druivensoorten die hier ooit
groeiden, namelijk: sangiovese, trebbiano
en malvasia. Later werd ook een wijngaard
aangelegd met riesling
– en sauvignon blanc-
wijnstokken. Inmiddels is Pomario uitgegroeid
tot een van de mooiste wijndomeinen van
Umbrië, waar je op het prachtige, overdekte
dakterras, mét uitzicht over het landgoed, kunt
genieten van een proeverij of diner (inclusief
wijnen, uiteraard). pomario.it
Tip: Bestel ons jubileumwijnpakket met de favorieten van Esmee
Kaasmakerij Barbanera di Montegabbione
Luca en zijn broer, die samen kaasmakerij
Azienda Agricola Barbanera di Montegabbione
runnen, maken jaarlijks zo’n twaalf verschillende
soorten kaas. Van pecorino en ricotta tot robiola
en stracchino. Ze verkopen ze vanuit de kaasmakerij zelf, maar ook op allerlei markten in de
omgeving. Wat Luca zelf de lekkerste kaas vindt?
‘De pecorino, daar experimenteren we ook veel mee. De ene keer laten we hem drogen in een ton volgestopt
met rozemarijn, de andere keer bedekken we de kaas tijdens
het rijpingsproces met wijnbladeren of druiven. Maar ook
onze eigen yoghurt is het proberen meer dan waard’. Je
kunt zijn boerderij (laat je niet afschrikken door het ietwat
aftandse witte gebouw waarin zijn bedrijf gevestigd is)
binnenlopen om wat culinaire souvenirs in te slaan. Het
is wel aan te raden hem van tevoren even te bellen of een
berichtje te sturen via Facebook. Via Monte Arale (SP60)
geen huisnummer, Monteleone d’Orvieto
Ontbijtspot DivinPeccato Cafè di Panicale
Een goede spot voor een ontbijt, lunch én aperitivo is Divin
Peccato Cafè di Panicale in het piepkleine pittoreske plaatsje
Panicale, vanwaar je mooi uitkijkt op het Lago Trasimeno en
de omliggende heuvels. Eigenaar Mirko had eerst een groot
restaurant in Perugia, maar was toe aan iets kleinschaligers.
Dat hij hier toch flink uitpakt, blijkt alleen al uit het menu
voor de cornetti; je kunt je cornetto (oftewel croissant) hier
bijvoorbeeld laten vullen met crema, nutella, pure chocolade,
witte chocolade, honing, bosvruchten, appel of abrikoos.
Ook de aperitivo
-hapjes blijven maar komen en zijn stuk
voor stuk erg lekker. Tel daarbij op dat je hier heerlijk zit aan
het centrale pleintje van Panicale en je weet dat je je nieuwe
favoriete adres in Umbrië hebt gevonden. dpcafe.business.site
Reisinformatie
De afstand van Utrecht naar het Lago Trasimeno
is 1.463 kilometer. Met de auto doe je daar
vijftien uur over. Je kunt ook (vanaf bijvoorbeeld
Rotterdam) vliegen op Perugia, met Transavia.
Of vanaf Amsterdam met Vueling. Vanaf Perugia is
het driekwartier rijden naar het meer.
Fotografie: Sofie Delauw | Tekst: Inger van der Ree
Editie bestellen
Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 1 Maart|april 2023. Bestel dit nummer hier in onze webshop
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
De liefde voor de Italiaanse keuken was zó groot, ze kochten twee enkeltjes naar het pittoreske Todi in Umbrië.
Fietsen door Umbrië. Fiets de Grand Tour Rando, een prachtige route die je deze streek op een nieuwe manier laat zien.
Geïnspireerd op 'spaghetti alla busara', een Venetiaans pastagerecht met tomaten en scampi.
- Author: Redactie
- Posted: april 4, 2023