Terug naar overzicht
Napels streetfood

Eat the Street: 8x lekker eten en drinken in Napels

In Napels ligt de chique wijk Chiaia. Hier vullen merken als Armani en Prada de etalages, zijn mensen piekfijn gekleed en vind je bovendien de hipste culinaire adresjes mét Napolitaanse klassiekers op de kaart. Gids Iris de Brouwer neemt ons mee in en rondom de straat Vico Belledonne a Chiaia. 

Inhoud

Hippe wijk

Zestien jaar geleden verruilde Iris de Brouwer Nederland voor Napels, waar ze nu werkt als gids. Ze laat ons deze keer een ander Napels zien: de wijk Chiaia aan de boulevard. ‘Dit is een van de duurste en chicste wijken van de stad’, vertelt ze. ‘En het is er een stuk hipper.’ Niet alleen qua mode, maar ook op culinair gebied. Dat komt omdat jonge Napolitanen tradities hier nieuw leven inblazen, legt ze uit. ‘Veel jongeren vertrekken naar het buitenland om te werken in de horeca. De meeste Napolitanen kunnen de stad echter niet loslaten en keren na een tijdje weer terug, mét de ervaring die ze hebben opgedaan.’ Dat zorgt voor vernieuwende ideeën, die je vooral in deze buurt tot uiting ziet komen. Maar zoals het de echte Napolitaan betaamt, vergeet hij zijn culinaire wortels niet. En het is juist die combinatie van modern en traditie die deze wijk zo leuk maakt. 

Tijd voor koffie

Bij Gran Caffè La Caffettiera drink je heerlijke koffie, meent Iris. Signor Campajola, de eigenaar, vertelt dat ze hier de traditie van het koffiedrinken elke dag vieren. ‘We bereiden koffie op zeven verschillende manieren. Dat moet ook wel, want een americano vraagt bijvoorbeeld om een totaal andere techniek dan een espresso. Het is dus niet een kwestie van het water langer laten doorlopen, zoals veelal gebeurt.’ Campajola betreurt het dat tegenwoordig iedere koffie met één en hetzelfde apparaat wordt gezet, en vooral dat het drinken ervan gehaast gaat. ‘Het zou een moment van rust moeten zijn; je praat met elkaar onder het genot van een kop koffie. Die tijd wordt niet meer genomen.’ Ook voor de manier van zetten prefereert hij rust. Daarom gaat zijn voorkeur uit naar de cuccuma, een traditioneel Napolitaans koffiekannetje, waarbij het water heel langzaam door de gemalen bonen sijpelt. En dat geduld loont. ‘Deze koffie bevat zo veel meer smaak en cafeïne’, vertelt Campajola trots. Piazza dei Martiri 26 

cuccuma-bij-caffettiera
napolitanen-borrelen-bij-enoteca-belledonne

Van ontbijt naar restaurant

In de jaren vijftig van de vorige eeuw opende Antica Latteria haar deuren, als een kleine familiewinkel waar ontbijt met kaas werd bereid voor de ambachtslieden van Chiaia – de buurt barstte destijds van de ambachtelijke ateliers. In de loop der jaren veranderde de winkel, net als de wijk, die vele ambachtslieden zag vertrekken. In plaats van ontbijt verkopen, ging de familie zich oriënteren op het bereiden van maaltijden voor lunch en diner naar Napolitaans recept. Inmiddels runnen Michele Silvestri en Francesco Palermo het knusse restaurant, waar ze de traditionele culinaire waarden van de familie nog altijd in stand houden. Probeer er de risotto alla pescatora, risotto met vis, of pasta alla genovese, pasta met rundvlees en uien. En nee, dit laatste gerecht komt niet uit Genua, zoals de naam doet vermoeden. Over waar de verwijzing naar de Noord-Italiaanse stad vandaan komt, zijn de meningen verdeeld, maar zeker is dat het pastagerecht hartstikke Napolitaans is. Vico II Alabardieri 30

In armoe geboren

De frituurpan speelt een grote rol in de traditionele lokale keuken. Na de Tweede Wereldoorlog kampte de stad met een gebrek aan hout en kon men de ovens niet meer stoken. Olie was daarentegen ruimschoots verkrijgbaar en dus begonnen Napolitanen volop te frituren. Dat beviel zo goed dat er nog steeds talloze friggitorie in de stad te vinden zijn, eetgelegenheden waar je komt voor gefrituurd voedsel. De beste? La Masardona.

Groot Succes

Het verhaal van deze frituur begint bij de overgrootmoeder van de huidige eigenaar Salvatore Piccirillo, die La Masardona werd genoemd. Zij frituurde pizza’s die ze verkocht op straat. Deze werden zo’n succes dat mensen van buiten Napels haar opzochten, speciaal voor haar pizza fritta. ‘Vroeger werden de kliekjes in het deeg gestopt, nu kiezen we voor ingrediënten van de beste kwaliteit’, legt Salvatore uit, maar verder werken ze nog altijd volgens recept van ‘La Maserdona’. Vandaag staan ze in de rij voor een pizza gevuld met kaantjes, buffelricotta, provola, peper en basilicum. Met Salvatore en zijn broer Cristiano aan het roer runt nu de vierde generatie Antica Friggitoria La Masardona. Piazza Vittoria 5

Culinaire tradities

‘Muu Muuzzarella is zo’n hip tentje waar jonge Napolitanen hun ervaring in het buitenland combineren met regionale culinaire tradities’, vertelt Iris. Het mozzarellarestaurant serveert Napolitaanse producten van hoge kwaliteit, met een hoofdrol voor – uiteraard – mozzarella di bufala DOP. Denk aan borrelplanken vol met de buffelkaas of gerechten als gnocchi met gamberi (grote garnalen) versierd met mozzarella. Vico II Alabardieri 7 

Dit zijn de 5 beste pizzeria’s van Napels

Wijn en hapjes

Voor een goed glas wijn is Enoteca Belledonne een absolute aanrader. De broers Antonio en Ciro serveren hier drieëndertig verschillende wijnen per glas en bijna tweehonderd per fles. De ouders van Antonio en Ciro openden in 1960 een wijnwinkel met wijn van de tap, moeder zorgde voor wat lekkers bij de borrel. Met de overname hebben de broers het niveau omhooggetild en schenken ze nu betere wijnen voor een prima prijs – iets waar vooral gezellige Napolitaanse mannen in plaats van belle donne op afkomen, zo lijkt tijdens ons bezoek. De enoteca is niet bepaald hip, maar absoluut sfeervol, en in de traditie van la mamma serveren de broers eveneens een keur aan lekkere hapjes. Vico Belledonne a Chiaia 18 

eca-belledonne-ciro-met-wijnglas
straatbeeld-chiaia

Cocktail hour

Voor een lekkere cocktail moet je op het Piazza Rodinò zijn, waar je de Fioreria en Cantine Sociali vindt. Twee barren die samen een gezellig terras delen. Hier komen de wat jongere Napolitanen voor een aperitivo. Piazza Giulio Rodinò

Koffie, lunch en diner

Sinds ruim een jaar is Magnolia de nieuwe hippe aanwinst in de buurt, die drie culinaire hotspots herbergt – naast een wellnesscentrum en hotel. Mosaico Italian Restaurant is het paradepaardje en serveert verfijnde gerechten tegen een schappelijke prijs. Bij Lounge Bar & Bistrot kun je terecht voor koffie in de ochtend, een bescheiden maaltijd in de middag en cocktails later op de avond en in de fraaie binnentuin vind je het terras van By Otoro81, waar een interpretatie van de Japanse keuken wordt geserveerd. Vico Belledonne a Chiaia 11

Dolci

Antica Pasticceria Giovanni Scaturchio is een begrip in Napels. De bijna honderdtwintig jaar oude patisserie heeft zes vestigingen, waaronder één in Chiaia, met een strak en stijlvol interieur. Start je dag hier met koffie op het terras en wat zoets, bijvoorbeeld hun befaamde minesteriale, een medaille van chocola gevuld met ricotta en likeur. Piazza Amadeo 5 

Gids in Napels

Wil je ook met Iris de Brouwer wandelen (of fietsen) door Napels? Samen met haar Napolitaanse man Giuseppe Renzuto Iodice organiseert ze diverse privétours door de stad (en de omgeving); van culinair en kindvriendelijk tot antimaffia. Hun doel is om een brug te slaan tussen twee werelden en mensen zo verder te laten kijken dan de standaard toerist doet. Een bijzondere ervaring. Meer info vind je op localinnaples.com

Lees ook:

Onder Napels en de Amalfikust ligt Cilento. Een vakantieparadijs voor wie van verlaten stranden, mooie boswandelingen, serene rust en lekker eten houdt!

Wie weinig op heeft met luie stranddagen, ontspannen modderbaden, verse visgerechten en mooie wijnen, kan het bloemrijke Ischia voor de kust van Napels.

Esther van Veen neemt ons mee naar de vier leukste wijken, vol smalle steegjes en verrukkelijk (goedkoop!) eten. Napels streetfood is.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 6 januari | februari 2023. Bestel dit nummer hier in onze webshop

Fotografie: Liselotte van Leest