Terug naar overzicht
Fritole Italiaanse oliebol

Venetiaanse carnavals beignets

Oorspronkelijk uit Venetië, Fritole alla veneziana en worden vooral met carnaval gegeten. Deze gefrituurde bollen lijken op de Nederlandse oliebollen.

Kleine bolletjes beslag gebakken en geserveerd met een beetje kristalsuiker. Ze worden gegeten in en rond de regio’s Friuli Venezia Giulia en Veneto vaak met rozijnen, sinaasappelschillen of citroenschillen erin. Ze ontstonden rond de Giuliani-gebieden van Triëst en Venetië. Lekker en feestelijk idee om deze thuis op oudejaarsavond te serveren.
Fritole Italiaanse oliebol

Fritole met suikerkorst

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 2 uur 20 minuten
Totale tijd: 2 uur 40 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 80 gram rozijnen
  • 60 ml grappa of rum
  • 15 gram verse gist (of 3,5 gram droge gist)
  • 125 ml volle melk lauwwarm
  • el boter gesmolten
  • 2 eieren kamertemperatuur
  • 1 el suiker plus extra
  • 1 bio citroen het rasp
  • ½ tl zout
  • 200 gr bloem
  • 30 gr pijnboompitten optioneel
  • plantaardige olie om te frituren

Instructies

  • Doe de sultana's in de grappa en laat even weken totdat je ze nodig hebt (of je kan ze in warm water laten weken als je dat liever hebt).
  • Verkruimel de verse gist (of meng de gedroogde gist) in de lauwwarme melk en meng.
  • Doe dit in een grote kom en klop de gesmolten boter en de eieren erdoor tot het goed mengt, voeg dan de suiker, citroenrasp en zout toe.
  • Klop de bloem erdoor heen tot je een plakkerig maar glad beslag hebt zo dik als pannenkoekenbeslag.
  • Dek het deeg af en laat het op een warme plek rijzen voor ongeveer 2 uur of tot het verdubbeld is in omvang.
  • Voeg de rozijnen (uitgelekt) toe en roer ze in de beslag samen met de pijnboompitten, indien je deze gebruikt.
  • Verhit voldoende olie in een grote pan boven een middelhoog vuur.
  • Leg een paar vellen keukenpapier klaar en plaats de extra suiker in een kom. Wanneer de olie ongeveer 160 graden is.
  • Gebruik twee lepels om balletjes te maken met het beslag en laat stuk voor stuk voorzichtig in de hete olie glijden. Bak er een paar tegelijk, maar zorg ervoor dat de pan niet te vol raakt.
  • Laat ze bakken, draai aan alle kanten tot gelijkmatig diep goudbruin zorg ervoor dat het deeg helemaal gaar is, wat 3-4 minuten duurt.
  • Leg op keukenpapier, even nog steeds gloeiend heet, rol de warme fritole door de suiker.
  • Ze zijn goddelijk als ze nog warm zijn en het lekkerst op de dag dat ze gemaakt zijn.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Afbeelding fritole: Emiko Davies

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.