Ontdek het Forum Romanum en Capitool in Rome
In hartje Rome vind je veel belangrijke, historische bezienswaardigheden. Hier nemen we je mee naar twee van deze locaties, het Forum Romanum en de Capitolijn.
Snel scrollen
Eigenlijk is het Forum Romanum een vreemde historische ‘snapshot’. Zoals het er nu bij ligt, heeft het er namelijk eigenlijk op geen enkel moment in de geschiedenis uitgezien. Desalniettemin is het de uitgelezen plek om de geschiedenis van het oude Rome laag voor laag te ‘lezen’.
Romeinse Republiek
Het verhaal van het Forum begint al rond de achtste eeuw voor Christus, toen de vlakte in gebruik was als begraafplaats voor ‘hutbewoners’ van de heuvels in de omgeving. Dat dit moerasachtige dal het bruisende centrum van een wereldmacht zou worden, kon niemand toen nog bevroeden. Ten tijde van de Romeinse Republiek (ca. 509-27 voor Christus) groeide het Forum Romanum langzaam in deze rol. Toen al werden ‘oude’ plekken als heilig beschouwd, zoals de Lapis Niger. Deze ‘Zwarte Steen’ werd beschermd en vereerd en moest de plek memoreren waar Romulus, de stichter van de stad, zou zijn vermoord.
Forum Romanum in het kort
- In de Curia kwam de Romeinse senaat bijeen. Het gebouw dateert van eind 3e eeuw na Christus, maar markeert waarschijnlijk wel de plek waar de Curia altijd heeft gestaan.
- De open plek voor de Curia bood ruimte aan het Comitium, de volksraad waar burgers konden stemmen.
- De hoofdweg die het Forum Romanum doorkruist, is de Via Sacra, de Heilige Weg.
- De Basilica Aemilia – vernoemd naar de familie die de bouw financierde – werd gebouwd in de tweede eeuw voor Christus en deed dienst als administratief centrum.
- Julius Caesar begon later met de bouw van een tweede Basilica, tegenover die van de Aemilii.
- Wie goed zoekt, vindt in het plaveisel van de traptreden van de Basilica Julia ingekraste spelletjes, tijdverdrijf voor burgers tijdens langdurige rechtszaken.
- De restanten van het staatsarchief, het Tabularium, zie je tegenwoordig tegen de helling van de Capitolijnse heuvel oprijzen.
- De drie zuilen die halverwege het Forum op een verhoogd plateau staan, behoorden toe aan een tempel die was gewijd aan Castor en Pollux, zonen van Zeus.
- De restanten van het ronde tempeltje markeren de ruimte van de Vestaalse Maagden. Zij waren priesteressen van de godin Vesta en dienden het vuur in haar tempel altijd brandend te houden.
- Aan de Colosseumzijde van het Forum staat de Boog van Titus. Deze triomfboog is een herinnering aan de overwinning van keizer Titus in de Joodse Oorlog (79-81 na Christus). De andere boog houdt de herinnering aan Septimius Severus (197-211 na Christus) levend.
Leuk adres om de hoek
Fafiuché is een gezellige plek om te eten of een borrel te drinken, vlak achter de keizerfora. Via della Madonna dei Monti 28 fafiuche.it
Capitool (Capitolijn)
Capitolijnse Musea
Capitool in het kort
- Het Piazza del Campidoglio boven op het Capitool is ontworpen door niemand minder dan Michelangelo.
- Een beroemd symbool van het Capitool is een enorme gebeeldhouwde hand. Deze hand is afkomstig van een gigantich beeld van keizer Constantijn en is te vinden op de binnenplaats van het Palazzo dei Conservatori.
- Het grote ruiterstandbeeld van keizer Marcus Aurelius (161- 180 na Christus) is een replica; het origineel bevindt zich in de Capitolijnse Musea. Het is overigens het enige standbeeld van deze keizer dat bewaard is gebleven, enkel omdat men heel lang heeft gedacht dat het Constantijn de Grote voorstelde.
- De collectie van de Capitolijnse Musea is verdeeld over twee gebouwen: het Palazzo dei Conservatori (zuidzijde) en het Palazzo Nuovo (noordzijde). Het gebouw in het midden, achter het ruiterstandbeeld, is het stadhuis van Rome.
- In de noordoostelijke hoek van het Capitool, waarschijnlijk vlak bij de huidige kerk Santa Maria in Aracoeli, bevond zich het Auguraculum, waar zogenaamde augures de auspiciën afnamen. Ze observeerden de vlucht van vogels om daaruit goede of slechte voortekenen af te lezen.
- Volgens een oude legende bevindt zich op het Capitool de Tarpeïsche rots, vanwaar landverraders naar beneden werden gegooid. De rots is vernoemd naar Tarpeia, het meisje dat de Romeinen in de tijd van de koningen verraadde aan het buurvolk, de Sabijnen, door hen toegang te geven tot het Capitool.
- Het Palazzo dei Conservatori en het Palazzo Nuovo zijn verbonden door een ondergrondse gang, de Galleria Lapidaria oftewel de Stenengallerij. Hier kun je een uitgebreide collectie inscripties bekijken.
Bezoek Rome met de trein
Met de trein naar Rome inclusief rondreis
Deze duurzame reis brengt je per nachttrein naar de Eeuwige Stad voor een onvergetelijk verblijf.
Meer informatieMeer informatieMeer tips voor Rome
Ontdek het Forum Romanum en Capitool in Rome
In hartje Rome vind je veel historische bezienswaardigheden. We nemen je mee naar twee van deze locaties.
Ontdek de Spaanse Trappen in Rome
Hoewel niemand ze onder hun officiële naam Scalinata della Trinità dei Monti kent, zijn de Spaanse Trappen in Rome wereldberoemd. Over de Spaande trappen De veel populairdere benaming ontlenen de trappen aan het naburige 17e-eeuwse Palazzo di Spagna, de Spaanse
Ontdek de levendige wijk Trastevere in Rome
Over Trastevere Trastevere is een levendige en schilderachtige middeleeuwse volkswijk, waar je tijdens een bezoek aan Rome zeker even doorheen gewandeld moet hebben. Trastevere betekent letterlijk ‘over de Tiber’. Om er te komen moet je inderdaad de rivier oversteken, bijvoorbeeld
Met de trein naar Rome inclusief rondreis
Deze duurzame reis brengt je per nachttrein naar de Eeuwige Stad voor een onvergetelijk verblijf.
Ga je dit jaar naar Rome, bezoek de kleurrijke expositie Crazy
In hartje Rome is het hele jaar een bijzondere expositie te zien, Crazy. Curator Danilo Eccher liet zich inspireren door een van de meest invloedrijke psychiaters van Italië en dat leverde een heel kleurrijke tentoonstelling op. Zeker zien als je
Rome is verkozen tot de meest romantische stad ter wereld
Valentijnsdag staat voor de deur. Geen beter weekend om met je geliefde op een romantische citytrip te gaan of om een weekendje weg cadeau te geven. En laat Rome nu verkozen zijn tot ‘meest romantische stad ter wereld’. Reisorganisatie Bebsy
- Author: Liselotte van Leest
- Posted: oktober 11, 2022