Terug naar overzicht
vanuit-milaan-naar-het-platteland-deze-italiaan-deed-het

Verhuizen naar het platteland: deze Italiaan deed het

Na twintig jaar in Milaan als hoofd personeels zaken te hebben gewerkt, was het voor Stefano Zambon tijd om het roer helemaal om te gooien. Hij vertrok naar de Bergamasker Alpen (Alpi Orobie) voor een bijzonder project: twee gebouwen opknappen, omgeven door tweeënhalf hectare bossen en weilanden waar kippen, ezels, gemzen, eenden en ganzen rondscharrelen. Het resultaat is het bijzondere verblijf Maso Zambo. 

Google Maps geeft ons een indicatie: ergens midden in het bos, in de bergen, even voorbij Lecco. Volgens de website van Maso Zambo moeten we ‘ergens boven het Comomeer’ zijn. Met coördinaten zou je het moeten vinden. We volgen de weg die naar Valsassina leidt, maar in geen velden of wegen is een boerderij te bekennen die is opgetrokken uit stenen en rotsen.

Tussen de kastanjebomen op het platteland

‘Zoek naar een pad dat uitkomt in de vallei, verscholen tussen de kastanjebomen’, oppert Stefano Zambon, eigenaar van Maso Zambo, door de telefoon. Wonder boven wonder vinden we de magische plek waarvan Zambon in 2018 de deuren opende. Na twintig jaar in Milaan als hoofd personeels zaken te hebben gewerkt, was het voor Stefano Zambon tijd om het roer helemaal om te gooien.

vanuit-milaan-naar-het-platteland-deze-italiaan-deed-het

Milaan op een uurtje rijden

Hij vertrok naar de Bergamasker Alpen (Alpi Orobie) voor een bijzonder project: twee gebouwen opknappen, omgeven door tweeënhalf hectare bossen en weilanden waar kippen, ezels, gemzen, eenden en ganzen rondscharrelen. ‘Het was het buitenverblijf van een vriend van me, die – als hij niet in zijn restaurant in de vallei werkte – er graag kwam voor zijn moestuin en dieren. Hij droeg het stokje aan mij over’, zo vertelt Zambon. In 2014 begon de renovatie van het kleinste huis. ‘Ik dacht erover om de weekenden hier door te brengen. Onaangeraakte natuur, op een uurtje rijden van Milaan. Een mooi compromis voor iemand die al van kinds af aan dol is op bergen.’

Verwaarloosde ruïne

Het project werd al snel meer dan een weekendverblijf. ‘De renovatie nam vier jaar in beslag. Het was echt een ruïne die jarenlang verwaarloosd was. Dat het een opknapbeurt nodig had, is een understatement. Behalve de muren bleef er weinig overeind: van de vloeren tot de plafonds, alles hebben we aangepakt. Het was afzien.’ Bevriende architecten Annalisa en Simone Mauri hielpen Zambon met zijn onderneming en het interieur. De stal transformeerde in een kleine spa met een naar dennen geurende sauna en in de schuur huizen vandaag de dag twee minisuites én een ‘plattelands¬gourmetrestaurant’, zoals hij het zelf graag noemt.

Korte voedselketen

Dat plattelands¬gourmetrestaurant is het paradepaardje van Zambon. Hier kookt hij gerechten op zíjn manier, waarin traditie hand¬ in¬hand gaat met avant¬garde, en volgens het chilometro-zeroprincipe. De voedselketen is zo kort dat er slechts dertig meter zit tussen de keuken en de moestuin waar seizoensgroenten en ¬fruit rijkelijk groeien en bloeien. De gerechten worden geserveerd op robuuste houten tafels, waar je op fluwelen stoelen aanschuift. Wie niet genoeg krijgt van al het lekkers kan in Zambons winkel terecht, Maso Zambo Dispensa, waar hij lekkernijen en delicatessen zoals jam, kaas en yoghurt verkoopt. Geen dag ziet er voor Zambon hetzelfde uit.

Moestuinieren en dieren verzorgen

‘Er is altijd wel iets te doen. Of we nu bezig zijn met de activiteiten die we organiseren, de gasten, de moestuin of de dieren. Ieder seizoen brengt zijn eigen uitdagingen met zich mee. En keuzes heb je dan niet. Als groente of fruit rijp is dan moet het geoogst of geplukt worden. Wachten is er niet bij.’ Hard werken dus, maar Zambon zou voor geen goud meer willen ruilen met zijn ‘vorige’ leven. ‘Ik heb jarenlang keihard gewerkt in de stad. Ik leefde continu onder stress.’

Verhuizen naar het platteland, geen sprookje

Verhuizen naar het platteland betekende echter niet dat Zambon van de een op de andere dag compleet relaxt was. ‘Nee, dat is echt een sprookje. Het is evengoed hard werken. Het verschil is alleen dat ik het nu voor mijn eigen bedrijf doe.’ Het grootste cadeau voor Zambon is de glimlach op de gezichten als gasten arriveren en vertrekken. ‘En nog mooier wordt het als gasten terugkeren.’ Dat snappen we, want dat we nog eens terugkeren naar deze plek, is zeker.

Overnachten bij Maso Zambo doe je vanaf € 240.
Dat is inclusief ontbijt en toegang tot de wellness (inclusief handdoek, badjas en slippers), die enkel voor hotelgasten toegankelijk is. Je kunt dan gebruikmaken van het solarium, de relaxruimte, sauna en kruidenthee. Maso Zambo heeft slechts twee suites, dus exclusief is het zeker. masozambo.com

Tips

Comomeer
Het Comomeer ligt op een klein half uurtje rijden van Maso Zambo. Hop met de ferry tussen de charmante dorpjes Bellagio, Menaggio, Varenna en Tremezzo – die het mooiste zijn vanaf het meer bekeken. Huur een bootje of beoefen een van de vele watersporten op het meer. Onze favoriet is paddleboarden, ofwel suppen. Een paddleboard huur je o.a. bij bellagiowatersports. com. Het Comomeer staat daarnaast bekend om zijn bijzondere villa’s. De poortdeuren van George Clooneys optrekje zullen gesloten blijven, maar vele andere villa’s zijn wél te bezoeken. Onze tips? Villa Melzi D’Eril (waarvan enkel de tuin te bezoeken is), (hotel) Villa D’Este en Villa Carlotta.

Parco delle Orobie Bergamasche
Maso Zambo ligt vlak bij dit natuurpark waar de bergen hoge toppen kennen en je een gevarieerde flora en fauna vindt. Trek je wandelschoenen aan en geniet van al het natuurschoon.

Varenna Caffè Bistrot
De perfecte plek aan het Comomeer om de dag te beginnen óf af te sluiten. Goede cappuccino’s en borrels, direct aan het meer. Contrada Scoscesa 13, Varenna

Il Crotto
Charmant, kleinschalig restaurantje in Lierna aan het Comomeer. Hier worden traditionele gerechten uit Lombardije geserveerd en de lekkerste soorten vlees, vis en groenten van de grill. Via Ducale 44, Lierna

Ristorante Alle Darsene di Loppia
Een klassieker aan het Comomeer. Hier eet je onder een weelderige pergola, aan het water. Romantischer wordt het niet. Via Melzi d’Eril, Bellagio

I Tigli in Theoria
Voor een avondje op chic, boek je een tafel bij Michelinrestaurant I Tigli in Theoria, grenzend
aan de binnentuin van een vijftiende-eeuws palazzo. Hun specialiteiten? Risotto all’ostrica vegetale (risotto met oesterblad) en hun versie van de klassieke tiramisù. Via Bianchi Giovini 41, Como

Osteria Sali e Tabacchi
Postkantoor, bar, tabakswinkel én restaurant ineen. Dat is Osteria Sali e Tabacchi in het gehuchtje Maggiana. Het zaakje verscheen al in talloze gidsen en maakt zijn reputatie keer op keer waar. Piazza San Rocco 3, Maggiana

Bron: Living Inside. Tekst: Francesca Sironi, vertaling: Agnes Nijholt. Fotografie: Monica Spezia