Op vakantie binnen Europa? Regel je zorgverzekering!
De pandemie zorgde er afgelopen jaar opnieuw voor dat we niet buiten Europa op vakantie konden of een lange reis konden maken. En daar is niks mis mee, want zo ontdekte we de bijvoorbeeld, licht ondergewaardeerde plekken van Italië. Maar waar je ook bent, het is goed om op de hoogte te zijn als je onverwacht medische hulp nodig hebt in het buitenland en wat je op dat moment aan je zorgverzekering of reisverzekering hebt. Zo kom je op vakantie of reis niet voor verrassingen te staan en dat maakt de situatie vaak toch iets minder vervelend.
Zorgverzekering is geldig in het buitenland
Op het moment dat je in het buitenland onverwacht medische hulp nodig hebt, dan dekt de basisverzekering deze kosten tot maximaal 100% van het Nederlands tarief. Dit gaat dus voornamelijk om zorg en eventueel medicatie die niet kunnen wachten tot je weer in Nederland bent. Denk bijvoorbeeld aan:
- Vervoer met de ambulance
- Spoedeisende hulp en/of verpleging in een ziekenhuis
- Ziekenhuisopname
- Een medisch noodzakelijke operatie
- Behandeling van een arts
Maak je gebruik van zorg waar het tarief hoger is dan in Nederland, dan betaal je die extra kosten zelf. In Nederland ligt het zorgtarief al relatief hoog vergeleken met andere landen. Maar als je je reis in Italië combineert met een skivakantie in Zwitserland of Oostenrijk let dan wel op. In Zwitserland zijn de tarieven voor zorg een stuk hoger dan in Nederland. Ook bij een bezoekje in een privé kliniek in bepaalde skigebieden in Oostenrijk kan het hoog oplopen. Je betaalt wel altijd eerst zelf je eigen risico van minimaal 385 euro, omdat het om zorg gaat uit het basispakket. Heb je je eigen risico verhoogd? Dan betaal je dat bedrag eerst.
Aanvullende zorgverzekering medische kosten buitenland
Gelukkig kun je je aanvullend verzekeren voor medische kosten in het buitenland. Dit kan zowel op je zorgverzekering als op je reisverzekering. Je verzekert je dan voor medische kosten in het buitenland. Alle kosten die dan buiten je basisverzekering vallen, worden gedekt door je aanvullende zorgverzekering of reisverzekering. Als je je hiervoor aanvullend op je zorgverzekering wilt verzekeren, kun je dit, maar op een moment aanzetten. Je kunt je zorgverzekering vergelijken tussen half november en eind december voor volgend jaar. Geen zorgen als je de dekking niet op je zorgverzekering hebt aangezet. Op de dag van vertrek kun je zelfs nog de dekking van ‘medische kosten’ toevoegen op je reisverzekering.
Tip: let wel op dat je de dekking niet bij beide verzekeringen aan hebt staan. Dat is namelijk niet nodig en daar betaal je wel extra premie voor.
Gevaarlijke sporten
Het is goed om te weten dat ‘gevaarlijke sporten’ niet standaard in de dekking van je reisverzekering zit. Dus heb je de dekking ‘medische kosten’ op je reisverzekering aan staan en beland je in het ziekenhuis tijdens de wintersport in Alpen? Dan zijn de kosten boven het Nederlands tarief niet gedekt en dus voor eigen rekening. Als je van plan bent gevaarlijke sporten op vakantie te doen, kun je hiervoor een aparte dekking toevoegen op je reisverzekering.
- Verder beschouwen verzekeraars onderstaande sporten ook als gevaarlijk:
- Diepzeeduiken
- Wildwatervaren
- Afdalen in grotten
- Parachutespringen
- Paragliding
- Zweefvliegen
- Hanggliding
- Bergbeklimmen
- Kiten
- Delta- en ultralight vliegen
Twijfel je of jouw sport gezien wordt als gevaarlijk? Neem dan contact op met je verzekeraar.
Zorgpas als verzekeringsbewijs
Zorg dat je altijd je verzekeringsbewijs mee neemt als je naar het buitenland gaat. Ook wel de European Health insurance card (EHIC) genoemd. Deze is vaak te vinden op de achterkant van je zorgpas. Je hoeft hier dus geen aparte kaart voor aan te vragen. De pas is een soort garantstelling van je verzekeraar, zodat de buitenlandse zorgverleners weten dat de rekening betaald wordt. De EHIC is persoonsgebonden, dus je moet deze voor elk gezinslid meenemen.
Het is belangrijk om deze mee te nemen, maar je bent niet verplicht deze mee te nemen. Deze kaart geeft je namelijk recht op noodzakelijk zorg in het buitenland zonder dat je het risico loopt de kosten zelf voor te moeten schieten. In de meeste Europese landen is de kaart geldig. Dit is ontzettend handig, want zo hoef je namelijk niet zelf voor de rekening te zorgen. Het ziekenhuis stuurt deze dan namelijk direct naar je zorgverzekeraar in Nederland.
Contact opnemen met je zorgverzekering
Op het moment dat je hulp nodig hebt in het buitenland, dan is het verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar. Op je zorgpas staat vaak het nummer via waar je contact op kunt nemen. Heb je je zorgpas niet bij de hand? Dan zijn er ook veel handige apps die zorgverzekeraars of reisverzekeraars aanbieden. In zo’n app kun je je polisgegevens opslaan, vind je het alarmnummer en kun je vaak zelfs de dichtstbijzijnde dokterspost of ziekenhuis vinden.
Daarnaast is wel altijd handig om je goed voor te bereiden en het alarmnummer van je verzekeraar van tevoren op te slaan in je telefoon. Zo kun je snel schakelen als het nodig is en kan de alarmcentrale van je verzekeraar je verder helpen met het vinden van betrouwbare medische hulp en je helpen met het regelen van de verzekeringszaken. Bewaar wel altijd de originele rekeningen en voorschriften van behandelingen, dan kun je deze altijd nog indienen bij je verzekeraar mocht dit nog nodig zijn.
Zorg, naast je EHIC en alarmnummers, ook voor de volgende gegevens en documenten:
- Polis van je reis- en zorgverzekering
- Alarmnummer van het vakantieland
- Namen van personen die je kunt inlichten
Naast noodsituaties kun je bij de alarmcentrale ook terecht voor hulp en advies. Zoals bijvoorbeeld het regelen van een eventuele terugvlucht, een opsporingsactie of het blokkeren van je pinpas.
Betaalt je zorg- of reisverzekeraar?
Op het moment dat je gebruik maakt van zorg in het buitenland, kun je contact opnemen met je zorg- of reisverzekeraar. De alarmcentrale die je als eerst benadert, regelt de hulpverlening en afhandeling van de kosten. Achter de schermen bepalen de verzekeraars wie de kosten betaalt of hoe ze dit verdelen. Zo heb jij maar één aanspreekpunt, zodat je niet alle kanten wordt gestuurd in vaak al vervelende situatie. Deze afspraken hebben bijna alle reis- en zorgverzekeraars vastgelegd in het convenant Samenloop Reis- en Zorgverzekeringen.
- Author: Redactie
- Posted: november 30, 2021