Fietsen van Prato naar Pistoia in Toscane via deze mooie route
Alle etappes
Fietsen door Italië is misschien wel dé manier om het land te beleven. Het Toscaanse architectenduo Alessandro en Sabrina tipt hun favoriete route van Prato naar Pistoia.
‘Vaak vragen vrienden aan ons: waarom wonen jullie toch in Prato en niet gewoon in Florence?’, zegt Alessandro Capellaro. Hij en zijn vrouw Sabrina Bignami hebben samen een architectenbureau en wonen al jaren in de Toscaanse stad. ‘Prato heeft niet zo’n goede naam als veel andere Toscaanse steden. En het is inderdaad niet zo schilderachtig als Florence, maar het heeft een mooi historisch centrum vol renaissanceschatten waar je zonder dat je struikelt over toeristen van geniet.’ In hun vrije tijd zijn ze vaak te vinden op de fiets. Deze route voert ze in 40 km van Prato naar Pistoia.
Etappe 1: Volg de Bisenzio-rivier
‘We rijden weg bij de duomo van Prato, het historische centrum uit. Het eerste gedeelte van de route volgt de Bisenzio-rivier, die door het landschap kronkelt. Zo’n 15 km verder ligt Montemurlo, aan het begin van het stadje zie je, op de hellingen van de Monte Ferrato, een crèmekleurige villa; La Villa di Bagnolo. Dit was jarenlang het domein van de familie Strozzi, een machtige familie die het altijd aan de stok had met die andere machtige, Toscaanse familie: de Medici. De villa is sinds 1965 in handen van de familie Pancrazi. Toen de markies in de jaren zeventig de wijngaard opnieuw wilde aanplanten, werden er per ongeluk (en zonder dat de markies het merkte) pinot noir-stokjes geleverd in plaats van de sangiovese-druif die je overal in Toscane ziet. Na jaren klungelen nodigden ze oenoloog Nicolò D’Afflitto uit die constateerde dat ze al die tijd aan het ploeteren waren voor de verkeerde druif. Eindelijk snapten ze waarom de verrekte jongens maar niet wilden groeien! Ze besloten toch door te gaan met de pinot-noir-druivenstokken en inmiddels winnen ze, onder de naam Marchesi Pancrazi, prijzen. Het oogstjaar 2012 behoort zelfs tot de beste 6% van wijnen ter wereld. Ook hun olijfolie, extra vergine, is trouwens erg lekker’, zegt Sabrina. Neem even contact op voor je langsgaat. pancrazi.it
Etappe 2: Dwars door de renaissance
‘Een klein stukje verder ligt Villa Pazzi al Parugiano, dat tot 1935 in handen was van de familie Pazzi. In de renaissance was dit stukje Toscane, tussen Prato en Pistoia, de plek waar invloedrijke families zich verpoosden in immense villa’s en wrede plannen smeedden om elkaar uit te schakelen in de hoop alle macht over het gebied te verkrijgen. In 1935 kocht de Italiaanse architect Alessandro Coppedè het gebouw, hij voegde er een galerie aan toe om zijn kunstwerken in op te slaan. Dit gebouw heeft ook een eigen kerkje. De schitterende fresco’s daarin zijn gemaakt door Giovanni Stradano (Jan Van Der Straet – een Vlaming, afkomstig uit Brugge). Je kunt deze plek helaas niet zomaar bezoeken, de villa is open voor speciale gelegenheden zoals bruiloften. Maar je kunt het altijd proberen en even bellen!’ vertelt Alessandro. villapazzialparugiano.it
Etappe 3: Het klimmen gaat beginnen
Alessandro: ‘Tot nu toe was de weg vlak, maar nu gaat het klimmen beginnen. We zijn op weg naar Vino Vanempo, een kleinschalige wijngaard waar wijn wordt gemaakt door Michele Sachetti. Michele verbouwt zonder chemicaliën. Op slechts 8 hectare worden verschillende druiven als trebbiano toscano, san colmbano, en sangiovese vertroeteld. De productie is beperkt, jaarlijks zo’n 15.000 flessen. Wij drinken hier vaak Brange (een oranjewijn) en Amarco’ (blend van 45% san colombano, 35% trebbiano en 20% malvasia bianca). Michele leidt je graag rond; ik zou hem wel een paar dagen van tevoren bellen.’ vanempo.com
‘Wie op dit punt nog verder wil fietsen; een stuk verderop vind je Amaltea, een kleinschalige kaasboerderij waar ze de lekkerste geitenkaas van Toscane maken. Maar wees gewaarschuwd, ook als je hier niet voor de lange optie gaat, is de klim behoorlijk.’ amaltea-web.it
Etappe 4: Bijna boven…
‘We klimmen en klimmen, ik hang inmiddels boven het stuur van mijn oude, verroeste fiets naar lucht te happen, terwijl Sabrina me nog net niet fluitend inhaalt op haar glimmende, elektrische exemplaar. Te midden van hoge bomen, pal op een steile top, staat daar ineens Il Poggiolino Montemurlo. Een prachtig countryhouse waar de lekkerste salami’s en hammen worden gemaakt van macchiaiola, een zeldzaam varkensras. De familie gaat respectvol om met de dieren, ze rennen vrij rond en liggen veel in de modder. De vleeswaren zijn waanzinnig. De hammen doen me altijd denken aan Spaanse pata negra-ham, ze zijn intens van smaak. Ook hier geldt: neem contact op voor een bezoekje’, zegt Alessandro. facebook.com/ilpoggiolinomontemurlo
Etappe 5: Wijngaarden tot aan de horizon
Alessandro: ‘Daarna rijden we door een prachtig stukje: de wijngaarden reiken hier tot de horizon. De ene bocht toont een nog mooier vergezicht dan de andere. Hier zetten we de daling in en naderen Rocca di Montemurlo, een kasteel uit de veertiende eeuw, verstopt tussen het groen van een eveneens eeuwenoud park. Bij La Taverna della Rocca, gelegen bij het kasteel, kun je goed dineren en lunchen.’ latavernadellarocca.it
Etappe 6: Pistoia in zicht
‘We komen nu dichter in de buurt van Pistoia, maar we stoppen nog bij Fattoria di Celle. Ook hier is de weg weer vrij vlak. Dit beeldenpark, in 1980 gestart door Giuliano Gori toont moderne en hedendaagse beeldhouwkunst, van Italiaanse en internationale kunstenaars. Je stapt hier in een wereld vol labyrinten en vreemde vormen die, hoe excentriek ook, in harmonie zijn met de omgeving’, zegt Alessandro. goricoll.it
Etappe 7: Snel richting Slow Food
Sabrina: ‘Nog een klein kwartiertje fietsen en het einddoel, de duomo in Pistoia, is bereikt. In Pistoia komen we graag bij Osteria La BotteGaia, een restaurant waar ze volgens de Slow Food-traditie de lekkerste gerechten bereiden. Een van onze favoriete gerechten is pici cacio e pepe con asparagi. Een favoriete plek voor een aperitivo is Isalaioli, een klein winkeltje waar ze goede wijnen, kazen en hammen verkopen en waar je aan een tafeltje bijkomt van de tocht.’ Helaas is dit winkeltje gesloten. (Update 20 januari 2023)
Wil je de exacte route van deze fietstocht op google maps bekijken? Klik dan hier.
Bekijk ook onze andere fietsartikelen
Wil je automatisch op de hoogte blijven van de laatste tips en nieuwtjes? Volg De Smaak van Italië op Facebook en op Instagram!
Fotografie: Sofie Delauw
- Author: Inger van der Ree
- Posted: augustus 4, 2019