Volkorenpasta met paddenstoelen, boekweit en eidooier
Alison Roman, kok, auteur en columnist voor The New York Times Cooking, weet hoe het is om voor jezelf te koken of voor een groep vrienden. Je wilt niet de hele dag in de keuken staan en al helemaal niet langs zes verschillende winkels moeten. Dat zie je terug in haar eenvoudige maar geenszins saaie recepten waar buiten de deur eten niet voor onderdoet.
Dit keer delen we het recept voor volkorenpasta met paddenstoelen, boekweit en eidooier, uit het kookboek Lekker Thuis van Alison Roman. ‘Dit recept kan met elk soort paddenstoel, van de alledaagse champignon tot de koninklijke cantharel, dus gebruik wat je kunt vinden’.
Details
- Servings: 4
Ingredients
- grof zeezout
- 70 g boekweitkorrels
- 450 g volkorenpasta (noedels of korte pastasoorten doen het hier prima)
- 100 g boter
- 2 el olijfolie
- 4 tenen knoflook, in dunne plakjes
- 900 g van je favoriete paddenstoelen (cantharel, oesterzwam, hoorn van overvloed, shiitake, kreeftzwam), in stukken gesneden of gescheurd
- versgemalen zwarte peper
- ½ kleine sjalot, gesnipperd
- 60 g Parmezaanse kaas of pecorino, om te raspen of te schaven
- 4 eidooiers van grote, heel verse eieren
Preparation
- 1Breng een grote pan gezouten water aan de kook.
- 2Rooster de boekweitkorrels ongeveer 4 minuten in een grote, droge koekenpan op middelhoog hoog vuur tot alle korrels er geroosterd uitzien en een nootachtige geur afgeven.
- 3Doe ze in een kommetje en zet dit apart. De koekenpan gebruik je straks weer.
- 4Voeg de pasta aan het kokende water toe en kook hem beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- 5Giet de pasta af (je hoeft het kookvocht hier niet te bewaren).
- 6Smelt de boter in de koekenpan ongeveer 3 minuten op middelhoog tot hoog vuur tot hij schuimt en bruin begint te worden.
- 7Voeg de olijfolie, knoflook en paddenstoelen toe. Roer of schud alles even door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe.
- 8Bak het geheel (schud de pan af en toe of roer alles door met een pollepel) 12-18 minuten tot de paddenstoelen mooi bruin zijn en krokant beginnen te worden.
- 9Afhankelijk van de soort kan dit wel even duren. Vlezige oesterzwammen zijn bijvoorbeeld eerder bruin dan cantharellen en kreeftzwammen, die vaak meer water bevatten.
- 10Voeg de pasta en de sjalotsnippers toe en roer alles door elkaar. Verwarm het geheel nog zo’n 2 minuten om alle ingrediënten even aan elkaar te laten wennen.
- 11Breng op smaak met zout en peper en verdeel de pasta over vier kommen of borden.
- 12Garneer met de Parmezaanse kaas en de geroosterde boekweitkorrels. Leg een eidooier in het midden en prik hem stuk zodat het eigeel eruit loopt.
- Author: Redactie
- Posted: augustus 16, 2021