Terug naar overzicht

Pasta met schelpdieren, Italiaanse worstjes en walnoten

Lekker recept voor jezelf of juist als je vrienden te eten krijgt.

‘Voor de saus gebruik je het ziltige vocht van de schelpjes en met name het kookwater van de pasta. Zorg dus dat je dat bewaart’, aldus Alison Roman, kok, auteur en columnist voor The New York Times Cooking.

Niet langs 6 winkels
Zij weet hoe het is om voor jezelf te koken of voor een groep vrienden. Je wilt niet de hele dag in de keuken staan en al helemaal niet langs zes verschillende winkels moeten. Dat zie je terug in haar eenvoudige maar geenszins saaie recepten waar buiten de deur eten niet voor onderdoet. Dit recept voor pasta met schelpdieren en walnoten komt uit haar kookboek Lekker Thuis.

Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • grof zeezout
  • 50 g walnoten
  • 30 g verse platte peterselie, alleen de blaadjes, gehakt
  • 6 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 citroen
  • versgemalen zwarte peper
  • 350 g linguine, fettuccine of spaghetti
  • 2 el olijfolie
  • 2 kruidige Italiaanse worstjes
  • 675 g schelpdieren, zoals kokkels, tapijtschelpen of venusschelpen, schoongemaakt en afgespoeld

Preparation

  • 1Verwarm de oven voor op 180 °C. Breng een grote pan gezouten water aan de kook.
  • 2Rooster de walnoten in circa 10 minuten op een bakplaat met opstaande bruin en geurig. Laat ze afkoelen en hak ze dan fijn.
  • 3Roer de gehakte walnoten, peterselie en een mespuntje van de gehakte knoflook in een kommetje door elkaar.
  • 4Rasp de schil van de citroen boven de kom. Snijd de citroen in vieren en bewaar hem voor later. Breng het notenmengsel op smaak met zout en peper en zet het apart.
  • 5Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. De pasta moet wat bite hebben, want hij gaart verder in de koekenpan. Verhit intussen de olijfolie in een grote koekenpan of pan met dikke bodem op middelhoog vuur.
  • 6Voeg de worstjes toe en bak ze ongeveer 5 minuten, tot ze bruin en net gaar zijn. Voeg de rest van de knoflook en zout en peper naar smaak toe. Bak het geheel ongeveer 2 minuten onder af en toe roeren, tot de knoflook net goudbruin begint te worden.
  • 7Voeg de schelpdieren toe en dek de pan af (schud de pan de pan af en toe zodat ze gelijkmatig gaar worden). Controleer na 3 minuten of de schelpdieren gaar zijn; alle schelpen moeten opengaan. Is dat niet het geval, geef ze dan nog een minuutje.
  • 8Giet de pasta af en bewaar ongeveer 500 ml van het kookvocht.
  • 9Voeg de pasta en 250 ml van het kookvocht toe aan de koekenpan en roer alles door elkaar. Verwarm het geheel ongeveer 5 minuten op middelhoog tot hoog vuur, waarbij je de pan geregeld schudt en ronddraait, tot er een dikke, glanzende saus is ontstaan (het kookvocht bevat zetmeel, dat als een soort bindmiddel werkt).
  • 10Breng de pasta op smaak met zout en peper. Verdeel voor het serveren het walnotenmengsel erover en serveer de partjes citroen er apart bij