Superfood: Siciliaanse salade met gekonfijte kip
Details
Ingredients
- 300 gr scharrelkipfilet
- olijfolie extra vergine
- zout, peper
- 50 gr gele rozijnen
- 150 gr knolselderij
- schil en sap van 1 sinaasappel
- 1 bol knoflook
- 1 a 2 el mayonaise
- 50 gr pistachenoten
Preparation
- 1Los 15 gram zout op in een halve liter handwarm water. Laat het afkoelen in de koelkast en leg er dan twee, in circa acht repen gesneden, scharrelkipfilets in (ongeveer 300 gram, in repen om het pekelen beter te laten verlopen). Laat ze er twee uur in liggen of – beter nog – een hele nacht. Spoel ze af en dep ze goed droog.
- 2Verwarm ongeveer 350 ml olijfolie (geen extra vergine!) met daarin de ragfijne schilletjes van een sinaasappel en de teentjes van een bol knoflook tot de olie tegen het borrelen aan zit, dus tot er hier en daar een belletje op het oppervlak ontstaat, zeg maar. De olie mag echt niet koken!
- 3Leg er de stukjes kip in en laat ze zo in ongeveer 20 minuten garen. Snijd ondertussen een venkel in dunne schijfjes en leg die in ijskoud water.
- 4Week 50 gram gele rozijnen in warm water. Rasp 150 gram knolselderij fijn. Haal een dik stukje kip uit de olie en controleer zorgvuldig of het goed gaar is. Zo nee, laat de kip dan nog wat langer garen.
- 5Haal de kip en de sinaasappelschillen uit de olie en laat ze afkoelen. De knoflook mag nog tien minuten doorpruttelen.
- 6Nadat de kipfilets zijn afgekoeld scheur of snijd je het vlees in stukjes. Giet de venkel af en pers de sinaasappel (waarvan je de schil hebt gebruikt). Besprenkel de venkel met het sinaasappelsap.
- 7Doe de knolselderij met de kip in een kom. Knijp de knoflook uit de velletjes en meng de ontvelde knoflook door 1 of 2 eetlepels mayonaise. Kruid met wat zwarte peper en doe er een scheutje olie door.
- 8Bak 50 gram pistachenoten aan. Leg eerst een bergje selderij plus kip op een bord, daarna de (uitgelekte) venkel, dan een dotje van de knoflookmayo, en daaroverheen de rozijnen, de sinaasappelschilletjes en de pistachenoten.
- Author: Redactie
- Posted: mei 12, 2021