Culinair auteur Mimi Thorisson over haar liefde voor Turijn
Je spullen pakken en met het hele gezin naar Italië verhuizen; de half-Frans, half-Chinese Mimi Thorisson deed het. Onlangs verscheen haar prachtige kookboek Old World Italian: Recipes and Secrets from our Travels in Italy – vol smakelijke recepten, beelden en verhalen.
Een ode aan het thuiskoken, zo zou je de kookboeken van Mimi Thorisson kunnen omschrijven. Jarenlang bestudeerde ze de Franse keuken, wat resulteerde in kookboeken als French Country Cooking: Meals and Moments from a Village in the Vineyards, vol jaloersmakende beelden van een mediterrane plattelandsidylle, geschoten door haar echtgenoot Oddur Thorrison.
Verhuizen naar Turijn
Een stukje over de grens gaan en een Italiaans kookboek maken, zat ook al jaren in haar hoofd: ze kende, door de vele vakanties die ze er doorbracht, de Laars op haar duimpje. Toch had ze het gevoel dat ze er eerst een tijdje gewoond moest hebben. ‘Dat iets heel anders dan een plek als toerist bezoeken. Je ervaart een dagelijks leven dat verrijkend en opwindend is. Het draait allemaal om het observeren van de lokale tradities, het dagelijks leven ervaren door naar de markt te gaan en vriendschappen te sluiten.’ Daarom verhuisde ze met haar gezin (bestaande uit acht kinderen en bijna evenveel honden) naar een oud palazzo in Turijn, waar haar droom een concrete vorm kreeg. Onlangs verscheen Old World Italian: Recipes and Secrets from our Travels in Italy. Een kookboek dat je via bijzondere recepten, verhalen en verstilde foto’s van manden met rijpe artisjokken en pannen vol pasta, meeneemt naar de keuken van Mimi, een van de meest schilderachtige van Italië – zo blijkt.
Waarom koos je Turijn om te wonen?
‘Mijn man maakte een roadtrip met de oudere kinderen en besloot een omweg te maken via Torino. Hij had daar een fantastische lunch en belde me om te zeggen hoe mooi de stad was. We keerden binnen twee weken terug en werden verliefd. Turijn is anders dan alle andere Italiaanse steden – het was de oude hoofdstad van Italië, het regionale eten en de wijn zijn uitstekend. Daarom zijn we er nu gevestigd.’
Hoe hebben je kinderen de verhuizing van Zuid-Frankrijk naar Turijn ervaren? Je beschrijft bijvoorbeeld in je boek dat je man verwachtte dat je kinderen in twee weken Italiaans konden. Lukte dat niet, dan was het goed voor ze om zich opnieuw aan te leren passen. ‘Klopt, het klinkt misschien onrealistisch maar eigenlijk vonden we niks echt moeilijk. De verandering en de overgang vanuit Frankrijk was heel organisch. Alles viel op de juiste plek. Het was een heerlijke ervaring vol ontdekkingen en continue opwinding.’
Wanneer voelde je je voor het eerst thuis in Turijn?
‘Toen ik nieuwe pastaborden kocht en in mijn huis de eerste ravioli maakte.’
Wat zijn volgens jou de grootste verschillen tussen de Franse en de Italiaanse keuken?
‘Frans eten is rijker aan boter, romige sauzen, en kent natuurlijk een keur aan heerlijke zoetwaren. Ook vind je hier een cultuur van regionale gerechten, maar ook een belangrijke, nationale gastronomie. Italiaans eten is meer gebaseerd op familietradities, regionale specialiteiten, pasta’s, tomaten en is rijk aan olijfolie. Ik kook, sinds ik in Italië woon, heel anders. Pasta speelt hier de hoofdrol, samen met de grootst mogelijke variatie van allerlei ragù’s. De Franse en Italiaanse keuken zijn voor mij twee aparte werelden.’
Wat is je favoriete Italiaanse regio en streekgerecht?
‘Dat is een moeilijke vraag, de regio’s in dit land zijn zo ongelooflijk verschillend. Ik zou Campanië zeggen omdat het me aan al onze favoriete vakanties herinnert. Ik hou enorm van Napels en het traditionele gerecht genaamd ragù Genovese, een typisch gerecht gemaakt met vlees, uien en wortelen.’
Welke item mag niet ontbreken in jouw keuken?
‘In Italië? Olijfolie. In Frankrijk? Boter!’
Je hebt een groot gezin, wat leer je je kinderen over koken?
‘Dat de keuken het hart van het gezin, het huis en dus ons leven is. Ik heb geluk want de kinderen hebben doorgaans interesse in mijn kookkunsten, ik vind het heerlijk om ze verhalen te vertellen en de beste tips en adviezen te geven. Ze observeren, stellen vragen en kunnen zelf inmiddels ook een behoorlijk scala aan gerechten maken.’
Kookt je man, Oddur Thorrison, tevens de fotograaf van je kookboeken, ook? Wat is zijn beste gerecht?
‘Hij is een geweldige kok, vooral pasta’s zijn zijn specialiteit. Hij is erg gepassioneerd door Italië, de cultuur, het eten en de wijn. Ik zou zeggen dat zijn Romeinse pasta’s beter zijn dan de mijne! En daar ben ik erg blij om, want lekker achteroverleunen en ontspannen in de keuken is ook fijn!’
BEKIJK OOK:
Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!
Fotografie: Odder Thorisson
- Author: Inger van der Ree
- Posted: januari 8, 2021