Fave e cicoria: zo maak je deze Pugliese klassieker
De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: zo maak je het ultieme Pugliese gerecht fave e cicoria.
Dat het mediterrane dieet op de Unesco-lijst met immaterieel erfgoed is beland komt geheid mede door dit gerecht, afkomstig uit Zuid-Italië, hét gebied van de cucina povera. Om precies te zijn uit Puglia, waar dit gerechtje werkelijk overal op de menukaart prijkt. En terecht. Zo Italiaans, zo smaakvol! Het bevat maar een paar ingrediënten en is hartstikke gezond.
Verse of diepvriestuinbonen
Om die ultieme smaak van Puglia thuis te proeven gebruiken wij altijd 250 gram gedroogde tuinbonen; in Puglia een heel normaal product, hier bijna uitsluitend verkrijgbaar in een Marokkaanse toko. Of neem verse of diepvriestuinbonen. Ga wel aan de slag met dubbel gedopte bonen, want met het schilletje er nog omheen zijn ze vrij bitter. De gedroogde moeten trouwen wel eerst een nachtje weken in water.
Waarom dit gerecht gezond is, leggen we je uit:
- Op-en-top een groentegerecht, vol vezels en flavonoïden. Flavonoïden behoren tot de polyfenolen, die ons lichaam beschermen tegen schadelijke vrije radicalen;
- Cichorei en ook andijvie behoren tot de bittere groentes, en die bevatten extra veel flavonoïden. Dan (drie)dubbelop is nog gezonder: het Italiaanse gebruik om gerechten enthousiast met olijfolie te besprenkelen scoort hier driedubbel: de olijfolie zelf zit al vol polyfenolen maar versterkt ook nog eens de werking van de polyfenolen uit de groentes, hatsikidee!;
- Slechts een heel klein beetje Parmezaanse kaas: wel die fijne smaak en dat zoutige maar weinig dierlijke vetten, dus weinig verzadigd vet en weinig zout;
- Daarentegen veel olijfolie, die voor bijna 70 procent uit onverzadigde vetten bestaat. Deze verhogen het gehalte goede cholesterol in je bloed, en daar kun je niet te veel van hebben! De goede versie zorgt er namelijk mede voor dat je slechte cholesterol afneemt.
Hieronder vind je het recept van dit lekkere groentegerecht.
Lees ook:
Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes en leukste vakantietips uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!
Tekst en fotografie Jansen & Jansen
Details
Ingredients
- 250 gram gedroogde tuinbonen
- 1 liter kippen- of groentebouillon
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 laurierblaadjes
- een krop andijvie of 250 g cichorei
- 25 g Parmezaanse kaas
Preparation
- 1Snipper een ui en twee tenen knoflook. Bak ze zachtjes in wat olie. Voeg 1 liter kippen- of groentebouillon, een paar laurierblaadjes en de tuinbonen toe. Laat de bonen zachtjes gaar koken, wat minstens een uur duurt. Doe er eventueel een beetje water bij.
- 2Vis de laurierblaadjes eruit en voeg aan de bonen een flinke scheut olijfolie toe, natuurlijk het liefst olie uit Puglia, waar de zaligste olie vandaan komt. Roer tot er een zalvige puree ontstaat. Kruid met (een beetje) zout en (meer) peper en roer er 25 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas doorheen.
- 3Dan de cichorei, in het Italiaans 'cicoria'. Deze groente is in Nederland niet erg bekend; andijvie komt behoorlijk in de buurt. Cichorei is iets bitterder en fijner van structuur. Gebruik 250 gram cichorei of neem een krop andijvie.
- 4Snipper een teen knoflook en bak de groente met de knoflook en wat olie. Spreid de cichorei uit op een bord met daaroverheen de bonenpuree, olijfolie en extra Parmezaanse kaas.
- Author: Redactie
- Posted: december 8, 2020