Terug naar overzicht

Za’tar cacio e pepe: klassieker met een twist van Ottolenghi

Groentetovenaar Yotam Ottolenghi heeft in zijn nieuwe kookboek Flavour verrassend veel Italiaanse recepten met een twist staan. Zo geeft hij de klassieker cacio e pepe een nieuwe bite met za’tar.

‘We zullen niet zo snel en lichtzinnig rommelen met een Italiaanse klassieker, maar het toevoegen van za’atar doet nauwelijks afbreuk aan de zozeer bewonderde eenvoud van dit gerecht. De za’atar voegt juist een extra laag heerlijke kruidigheid toe die heel goed samengaat met de peper en de kaas’, aldus Ottolenghi.

Bekijk ook:


Details

  • Servings: 4

Ingredients

  • 400 g gedroogde bucatini (of een andere lange pasta, pas de kooktijd zo nodig aan)
  • 50 g boter
  • 10 g za’atar, plus 1 tl voor erbij
  • 2 tl vers geplette zwarte peper
  • 130 g parmezaan, ragfijn geraspt
  • 30 g pecorino romano, ragfijn geraspt
  • 2 ½ el olijfolie
  • 2 tl majoraanblaadjes (naar keuze)
  • zout

Preparation

  • 1Breng in een wijde pan op halfhoog tot hoog vuur 1,3 liter water aan de kook en voeg 3/4 theelepel zout toe. Doe de bucatini in de pan en laat de pasta in circa 9 minuten beetgaar koken (of volg de aanwijzingen op de verpakking). Roer af en toe zodat de pasta niet aanzet op de bodem of aan elkaar gaat kleven en om er zeker van te zijn dat hij ruim onder water blijft. Giet de pasta af, vang al het kookvocht op (je hebt circa 520 ml nodig – vul het als het niet zoveel is aan met een beetje heet water).
  • 2Laat de boter in een grote, hoge pan met antiaanbaklaag op hoog vuur smelten tot hij borrelt, voeg de za’atar en peper toe en verhit hem al roerend nog 1 minuut tot hij geurt. Giet het achtergehouden kookwater in de pan, breng het aan de kook tot het flink borrelt en laat het 5 minuten koken tot het zijdezacht en licht ingekookt is. Doe de pasta in de saus en roer flink. Voeg de parmezaan in twee porties toe en blijf flink roeren; voeg pas als de eerste helft gesmolten is de rest toe. Doe als alle parmezaan gesmolten is de pecorino in de pan en blijf steeds roeren tot ook deze is gesmolten en de saus glad en zijdezacht is.
  • 3Stort de pasta in een schaal met een opstaande rand en maak het gerecht af met de olie en de majoraan (eventueel), de extra za’atar en een klein snufje zout. Serveer meteen.