Terug naar overzicht
Haven Porto Venere

Dit is waarom Portovenere een betoverende plek is

Zoals veel Italiaanse havenstadjes is ook Portovenere het leukst bezien vanaf het water. Locals Camilla en Alessandro delen hun tips tijdens een boottochtje.

Over Portovenere

Ten zuiden van Riomaggiore, dat met Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso Al Mare de wereldberoemde Cinque Terre (letterlijk: vijf landen) vormt – ligt Portovenere, vaak het zesde stadje van de Cinque Terre genoemd. En het is er zeker zo mooi als in de andere vijf Ligurische kustdorpjes, maar wel ietsje minder toeristisch.

San Pietro kerk

In de oudheid stond het vissersdorp Portovenere bekend als Portus Veneris, er wordt aangenomen dat het dorp al dateert uit de eerste eeuw voor Christus. Na de val van het Romeinse rijk werd Portovenere de belangrijkste basis voor de vloot van de Byzantijnen, maar werd in 643 verwoest door de Longobarden. De naam Portus Veneris zou afkomstig zijn van een tempel die gewijd was aan de godin Venus. Op de plaats waar die tempel gestaan zou hebben, op een hoge rots in de zee, bevindt zich nu de San Pietro kerk. Tegenwoordig is dit kerkje – met zijn romaanse en gotische elementen, en zijn zwarte witte strepen op de gevel – een van de blikvangers van het dorp.

Cinque Terre

In tegenstelling tot de dorpjes van Cinque Terre (die als rommelige arendsnesten tegen de rotsen zijn gebouwd) strekt het centrum van Portovenere zich op zijn dooie gemakje uit langs een promenade. Rijen gekleurde huisjes staan hier langs de waterkant uit te kijken over een haventje. Donkere, middeleeuwse straatjes leiden naar het hoger gelegen Castello Doria, dat al in de twaalfde eeuw gebouwd werd en een belangrijke verdedigingsvesting was in de aanhoudende strijd tussen Genua en Pisa. Aan het begin van de 19e eeuw, tijdens de Franse overheersing onder Napoleon Bonaparte, werd het Castello Doria gebruikt als gevangenis. Inmiddels zijn veel muren ingestort en de ooit zo majestueuze plafonds behoorlijk afgebladderd maar aan het prachtige uitzicht over de baai en het eiland Palmaria is niets veranderd.

Zoals veel Italiaanse havenstadjes is ook Portovenere het leukst bezien vanaf het water. Daarom gaan wij een dagje op pad met locals Camilla Falchetti en Alessandro, die hier al jaren een bootje hebben liggen en zo vaak mogelijk het water rondom dit vissersdorpje opgaan.

porto venere

Huur een bootje

Hun bootje ligt in het haventje van La gracia, een piepklein stadje naast Portovenere. Ooit gekocht als oud opknappertje heeft Alessandro de boot inmiddels helemaal opnieuw geverfd. ‘Voor ons is varen een echte passie, we houden van de zee en vooral van vissen,’ zegt Camilla. Opgroeien in La Spezia betekent groot worden aan de Middellandse zee. Vanaf kinds af aan speelt water, en dan met name varen, een grote rol in hun leven. ‘Het leven gaat trager als je vaart, je komt op plekken, zoals bijzondere grotten, waar je vanaf het land nooit zou kunnen komen. Op drukke middagen aan het strand voelt het op zee veel minder vol. Het is een heel andere ervaring dan een dagje naar het strand gaan: het is echt het beleven van de zee. Je kunt je continu verplaatsen en zwemmen waar je wilt, dat geeft ons nog altijd een heel groot gevoel van vrijheid.’

Portovenere is een betoverende plek


Ze komen al jaren in en rondom Portovenere. ‘We vinden het een betoverende plek, ideaal om een vakantie door te brengen en te ontspannen met familie of vrienden. We schuiven graag aan bij het restaurant Portivené; wat Portovenere betekent in het La Spezia-dialect. Een andere plek waar we altijd genieten van een aperitief is Torre di Venere, dit adres heeft een terras met een prachtig uitzicht op zee.’ Maar de San Pietro Kerk is toch de allerleukste plek van Portovenere, vinden Camilla en Alessandro. Hier verzamelen zich vaak groepjes jongeren die vanaf de rotsen met acrobatische sprongen de zee induiken. ’s Avonds meren er vlak voor het kerkje zeilbootjes aan waarop mensen vanaf hun dek naar de zonsondergang komen kijken. ‘Na al die jaren vind ik het ook nog altijd bijzonder om te zien hoe dit kerkje op de grote rots boven het stadje uittorent en hoe de zon daarachter wegzakt.’

porto venere

Eiland Palmaria


‘Als het overdag te heet of druk wordt in de wateren rondom Portovenere varen we door naar het eilandje Palmaria,’ zegt Camilla. Dat Isola Palmaria was tot voor kort voor een groot deel niet toegankelijk voor publiek. Sindskort is het dat wel, maar nog altijd is het er behoorlijk paradijselijk. Er is geen autoverkeer en het is een broedplaats van de gabbiani reali, koningsmeeuwen, die hun nesten bouwen op de hoge rotskliffen aan de westzijde van het eiland. ‘Er heerst, zeker buiten het hoogseizoen, rust. Je kunt er goed wandelen, van kliffen duiken of gewoon lekker op een rots uren naar de zee staren en relaxen,’ zegt Camilla. ‘Op de terugweg gaan we vaak nog even vissen, het liefst vangen we een octopus, die we thuis bereiden en opeten.’

porto venere

Zo kom je op Palmaria

Natuurlijk beschikt niet iedereen die Portovenere bezoekt over een eigen bootje. Niet getreurd; er zijn legio bootmaatschappijen die je in een aantal minuten overzetten naar het eiland Palmaria. Cooperativa Barcaioli Portovenere is er één van. barcaioliportovenere.com

Wandelen op Palmaria
Volg de ‘giro d’isola’ (aangegeven route over het eiland) en maak tijd om te stoppen op het Punto Panoramico. Op het strand van Gabbiano vind je een leuke beachbar!

Zin in een tripje naar Portovenere?

Tijdens deze 10-daagse autorondreis ontdek je de schilderachtige plaatsjes aan de Riviera del Levante, zoals Portovenere, Sestri Levante en het chique Portofino.

Fotografie: Sofie Delauw

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.