Terug naar overzicht

WWOOF-en: werken op een Italiaanse biologische boerderij

WWOOF-en. Heb je daar ooit van gehoord? Hier leggen we uit wat dat precies is en hoe dit werkt in Italië.

Logeren op een Italiaanse boerderij, omringd door wijn- of olijfgaarden die strekken tot aan de horizon. Opstaan als de zon opkomt, helpen bij het melken van de koeien, het oogsten van druiven en ondertussen je Italiaans nog een beetje bijspijkeren. Dat klinkt als variatie op je reguliere Italië-ervaring behoorlijk verrijkend en bijzonder, toch? Maar hoe vind je als stadse sterveling een Italiaanse boer die zit te wachten op iemand zonder enige agrarische ervaring?

700 boeren in Italië
Dat is eigenlijk verrassend makkelijk. Want hoewel het boerenleven natuurlijk keihard werken is, zeker voor iemand die doorgaans een groot deel van de dag achter de computer zit, zijn er in Italië veel plekken waar je voor een periode (variërend van een weekend tot een jaar) kunt komen proeven van het boerenbestaan. In Italië zijn er namelijk 700 boeren aangesloten bij het WWOOF-netwerk, oftewel: World Wide Opportunity on Organic Farms.

Het wat?!
Dit WWOOF-netwerk koppelt organische, biologische boeren aan mensen die, in ruil voor kost en inwoning, een aantal uren per dag komen helpen op de boerderij. Voor 35 euro word je een jaar lang lid en kun je in contact komen met boeren door heel Italië. Zo kun je, afhankelijk van de boerderij en de locatie waarvoor je kiest, bijvoorbeeld olijven leren verbouwen in Puglia, fruit plukken op Sicilië, of tomaten en basilicum planten in Toscane. Zo vier je vakantie op een duurzame manier; je draagt namelijk bij aan de lokale economie, investeert in groene landbouw en veeteelt én eet alleen maar chilometro zero (oftewel; lokaal). Bekijk voor meer informatie wwoof.it.

wwoof

Laura ging WWOOF-en
Laura McKenna ging in 2018 en 2019 samen met haar vriend WWOOF-en in Emilia Romagna, Piemonte en Toscane. ‘Van juli – november 2018 en maart – april 2019 zijn we op verschillende boerderijen voor een periode van drie weken gaan meewerken. We hadden als doel zoveel mogelijk te leren over de olijfoogst, omdat we hopen hier ooit zelf een bedrijfje in te runnen. In totaal WWOOF-den we vijftien weken, een behoorlijke tijd dus.’

Olijvenoogst
‘Voor ons was het een mooie manier om te leren leven in een langzamer tempo waarin de zon je dagritme bepaalt en waarin je alles volgens een bepaalde routine doet: van het eieren verzamelen bij zonsopkomst tot de heilige koffiepauze om 10 uur in de ochtend. We leerden veel over olijvenoogst, het verbouwen van groenten, kruiden en granen,’ vertelt Laura. ‘We namen deel aan een volledige druivenoogst, leerden hoe we wijn moesten maken en doken in de wereld van de bijenteelt. Het eten was iedere dag weer een feestje: tijdens de druivenoogst werd de lunch steevast vergezeld van een wijnproeverij in de buitenlucht, in de schaduw van een boom. Elke dag om half een zaten we rond een vierkante tafel met fris wit kleed en kwam er een grote zilveren schotel met een verrassend pastagerecht uit de keuken.’

BEKIJK OOK:

Wil je automatisch op de hoogte blijven van de leukste tips en het laatste nieuws uit Italië? Volg ons op Facebook of schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!