5x dit zijn de meest legendarische Italiaanse liefdesverhalen
De klassieke storie d’amore van Casanova en Romeo & Gulietta zijn alom bekend, maar Cupido heeft meerdere pijlen geschoten. En hiervan zijn nog altijd sporen terug te vinden in Italië.
1.Venetiaanse rozenknopjes
In de 8ste eeuw viel de dochter van een Venetiaanse edelman voor een man die lager op de sociale ladder stond. Zoals in de meeste liefdesverhalen keurde de edelman de liefde tussen zijn dochter Maria en de armere Tancredi af. Om haar vaders goedkeuring af te dwingen, vroeg Maria aan Tancredi of hij wilde vechten tegen de Arabieren in Spanje om aanzien te krijgen. Tijdens de oorlog raakte Tancredi dodelijk verwond en viel hij in een rozenstruik. Voor hij stierf wist hij nog een roos te plukken en deze aan zijn compagnon te geven voor zijn geliefde Maria. Maria ontving de roos die doordrenkt was met Tancredi’s bloed. De volgende dag werd Maria dood gevonden met de bebloede roos op haar borst. Tot op heden geven Venetiaanse mannen op 25 april tijdens Festa di San Marco een roos in de knop aan hun geliefde.
2. Capri & Vesuvius
Een jonge edelman viel op een mooi meisje, en zij op hem. Hoewel beide families deze relatie niet zagen zitten, vroeg het meisje haar familie – de familie Capri – tevergeefs om goedkeuring voor het huwelijk. Het verliefde stel bleef elkaar in het geheim ontmoeten en de familie Capri besloot een eind te maken aan de liefde door het meisje weg te sturen. Uit wanhoop wierp het meisje zichzelf in de golf van Napels en de legende wil dat het eiland Capri (dat wordt vergeleken met een vrouw die op haar zij ligt) rees uit de zee. Toen de edelman hoorde wat zijn geliefde was overkomen, werd hij zo woest dat hij vuur spuwde. Zijn felle woede veranderde hem in een eeuwige berg, waarin vanbinnen nog altijd het liefdesvuur voor zijn Capri brandt. Deze edelman heette Vesuvius.
3. Siciliaanse moorkop
Rond het jaar duizend, toen de Moren in Sicilië heersten, was er een Palermitaanse jongedame die de bloemen en planten op haar balkon verzorgde. Een Moorse man liep op dat moment voorbij en werd opslag verliefd op de Palermitaanse. Hij verklaarde haar de liefde, die zij beantwoordde. Maar de Moor verborg een geheim: hij had een vrouw en kinderen in het Oosten, en hij moest terugkeren naar zijn thuisland. Toen de Palermitaanse hierachter kwam, voelde ze zich verraden. Ze bedacht een manier om hem voor altijd bij zich te houden. Terwijl de Moor sliep, onthoofde zij hem en besloot ze zijn hoofd te gebruiken als keramieke vaas voor haar basilicumplant. De basilicum bloede zo goed, dat bewoners die langs het balcon van de Palermitaanse liepen jaloers werden en zo hun eigen plantenpotten in de vorm van een hoofd begonnen te maken. Vandaag de dag zijn de plantenpotten nog altijd te koop in Sicilië.
Reisaanbod
Wij weten precies waar je moet zijn op Sicilië! Bekijk het reisaanbod:
15-daagse fly-drive naar het zonnige Sicilië
Prachtige route door zonnig Sicilië: je start in de omgeving van het bijna 3.000 jaar oude Syracuse en rijdt het eiland rond, eindigend op de flanken van de Etna. Onderweg geniet je van een indrukwekkend landschap, barokstadjes, Grieks/Romeinse tempelcomplexen en...
Meer informatieMeer informatie4. Milanees kerstbrood
Valkenier Ughetto viel als een blok voor Adalgisa, de dochter van de Milanese bakker Toni. Door personeelstekort moest Adalgisa hard werken in haar vaders bakkerij en had ze geen tijd om Ughetto te ontmoeten. Daarnaast was er een nieuwe bakkerij geopend die de klanten van bakkerij Toni weg lokte. Ughetto besloot zich voor te doen als bakkersjongen en hij bedacht een truc om de klanten terug te halen van de concurrent. Hij paste het broodrecept aan door boter, suiker, rozijnen en gedroogd fruit aan de ingrediëntenlijst toe te voegen. Om aan geld te komen voor de ingrediënten, moest Ughetto zijn geliefde valken verkopen. Het recept werd een groot success en het vernieuwde brood werd verkocht onder de naam ‘pane di Toni’, wat later is verbasterd tot panettone. Ughetto onthulde zijn identiteit en trouwde daarna met zijn geliefde Adalgisa.
5. Romeo en Julia
Uiteraard vermelden we dit wereldberoemde liefdesverhaal hier wel. Een tragedie van William Shakespeare over de onmogelijke liefde van Julia Capulet en Romeo Montague, twee jongelingen uit twee families die elkaars aartsvijand zijn. Het verhaal speelt zich af in Verona, waar je een Romeo en Julia-tour kunt volgen die begint bij het veertiende-eeuwse huis van Julia aan de Via Cappello.
LEES OOK:
- Ik Vertrek: familie Janssen heeft nu een B&B op Sicilië
- Mijn Italië: ontdek Como met de tips van een local
Anouk heeft Italiaans geleerd in Napels en gewoond en gewerkt in Milaan. Regelmatig keert ze terug naar deze steden en blogt ze hierover.
Bronnen: Leggende Napoletane – Matilde Serao, Vanilla Magazine, Guida d’Italia, Venezia – Touring Club Italiano, Oltre Milano
- Author: Redactie
- Posted: maart 2, 2020