Terug naar overzicht

Bijzonder: zo maak je zelf olijfolie-ijs met rozemarijn

Aniek Keijsers is een zoetekauw. Toen de blogger van smakelijke baksels voor het eerst haar eigen ijs maakte, ging er een wereld voor haar open.

Zo veel lekkerder dan uit de winkel. Dat weten ze in Italië, de bakermat van de gelato, natuurlijk allang. Hoe leuk als je dat ijs zelf kunt maken, ook als je geen ijsmachine hebt. Is het hartig of zoet? Aniek weet het niet zo goed, maar het is wel erg lekker. Gebruik een goede kwaliteit olijfolie voor de beste smaak.

Geen IJsmachine? Met de hand kan ook
Je bereidt het ijs gewoon volgens het recept, maar zet de ijsbasis op het moment dat deze eigenlijk in de ijsmachine zou moeten met kom en al in de vriezer. In de 3 tot 4 uur dat het ijs bevriest, roer je het ijs met een lepel om het halfuur door om het aantal ijskristallen te reduceren.

Dit recept komt uit IJs & co van Aniek Keijsers.

LEES OOK:

Wil je dagelijks op de hoogte blijven van de leukste vakantietips en laatste nieuwtjes uit Italië? Volg De Smaak van Italië op Facebook!

Details

  • Servings: 6

Ingredients

  • 300 ml melk
  • 300 ml slagroom
  • 100 g kristalsuiker
  • 50 g bruine basterdsuiker
  • ¼ tl zout
  • 3 rozemarijntakjes
  • 5 eidooiers
  • 60 ml extra vergine olijfolie

Preparation

  • 1Breng al roerend de melk, slagroom, kristalsuiker, basterdsuiker en het zout in een pannetje op middelhoog vuur aan de kook en zorg ervoor dat de suiker is gesmolten. Voeg de rozemarijn toe, zet het vuur uit en leg een deksel op de pan. Laat 15 minuten trekken.
  • 2Leg blokjes ijs in een grote kom en giet er koud water bij tot het ijs bijna onder staat. Klop de eidooiers schuimig in een hittebestendige kom. Verwijder de rozemarijntakjes uit het melkmengsel, verwarm opnieuw tot tegen de kook aan en giet het hete melkmengsel beetje bij beetje al kloppend bij de eidooiers.
  • 3Schenk alles terug in de pan en zet het vuur laag. Blijf roeren met een spatel tot de room 80 °C is, of dikker wordt. Giet door een zeef in een kom. Giet langzaam, al roerend, de olijfolie bij de custard en zet de kom op het ijsbad. Blijf regelmatig roeren tot de ijsbasis is afgekoeld.
  • 4Dek af met een stuk plasticfolie direct op de ijsbasis, zodat er geen velletje op komt. Zet minimaal 4 uur, maar liever een hele nacht, in de koelkast.
  • 5Roer de ijsbasis nog even goed door. Giet het ijsmengsel in de ijsmachine en laat deze draaien volgens de gebruiksaanwijzing. Zet 2 tot 3 uur voor het serveren in de vriezer.