Scampi met panade uit de grill
Gezond, makkelijk én lekker. Dat zijn de recepten uit de mediterraanse keuken. Vandaag: scampi van de grill.
In hun kookboek Hartstikke mediterraan laten de zussen Annemieke en Janine Janssen zien hoe je lekker en gezond kookt. Volgens de zussen is de ‘Jansen-aanpak’ goed voor lichaam en geest: je voelt je fitter, je leeft langer, de kans op dementie wordt kleiner en dankzij de eenvoud van hun gerechten is deze leefstijl goed vol te houden.
Een panade (ofwel een paneerlaag) is een mooi ding. Dat wat eronder ligt behoudt zijn smaak. En krijgt er bovendien een lekker smaakje bij.
Samen delen
Deze scampi met panade zijn de ultieme begeleider van pasta al limone of een lekker voorgerecht om te delen.
PROBEER OOK:
Details
Ingredients
- 350 g grote garnalen (gepeld)
- 25 g panko (of gewoon of zelfgemaakt paneermeel)
- 50 ml gewone olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- handje platte peterselie
- citroenrasp
- scheutje citroensap
- voor de limoensaus:
- sap van 2 limoenen (50 ml)
- 30 g honing
- 100 ml rijstolie
- 30 ml olijfolie
Preparation
- 1Zet de oven op de grillstand. Het kan zijn dat u eerst het darmkanaaltje van de garnalen – een zwart draadje bovenop – moet verwijderen. Bij gepelde garnalen hoeft dat veelal niet, maar het staat vermeld op de zak.
- 2Wij zijn grootverbruikers, dus meestal hebben we zowel gepelde als ongepelde in de diepvries liggen. Bij de toko zijn beide soorten goed te krijgen.
- 3En toen: vet een ovenschaal in met olie. Leg de garnalen erin. Vermeng de panko (of gewoon paneermeel of, nog lekkerder, zelfgemaakt paneermeel van oud brood) met de olijfolie, de fijngesneden knoflook, peterselie, citroenrasp en het scheutje citroensap, en bedek er de garnalen mee.
- 4Zet de schaal onder de grill en begin na 5 minuten de boel goed in de gaten te houden. De garnalen moeten mooi roze zijn en er mag zo'n zalig krokant korstje op verschijnen. Maar niet meer dan dat; verbrand is een stadium te ver, melden we toch even.
- 5Wat de limoensaus betreft, vermeng met een staafmixer het limoensap met de honing. Voeg er al mixend in kleine scheutjes de rijst- en olijfolie aan toe. Let the sun shine!
- Author: Redactie
- Posted: maart 16, 2019