Met Pasen eten wij paasbrood. De Italianen hebben hun eigen variant, de colomba pasquale (paasduif). De zoete cake wordt in de vorm van een duif gebakken; het symbool van de vrede.
Oorspronkelijk komt de colomba uit de regio Lombardije en wordt het paasbrood gebakken in een papieren vorm die een duif voorstelt. Uiteraard kun je ook een ronde bakvorm gebruiken. De topping wordt gemaakt van geklopt eiwit met suiker en amandelen.
Boter en fiordifrutta
Op Eerste Paasdag eten de Italianen in de middag een pranzo tradizionale, die verschilt per regio. Maar een colomba pasquale staat sowieso op tafel. Het paasbrood eet je met boter en fiordifrutta, een biologische jam met enkel suikers uit het fruit. Of doop het brood in de koffie, zoals de Italianen dat doen.
Pasticceria Vassalli in Salò
Salò is een prachtige bestemming aan het Gardameer, misschien minder toeristisch dan andere plaatsjes aan het water, maar doet qua sfeer zeker niet onder voor zijn buren. Hier kun je Pasticceria Vassalli vinden, een historische winkel waar ze al sinds 1930 de lekkerste chocolade en dolci bereiden. De pasticceria staat bekend om de prachtig gedecoreerde paaseieren en paashazen, maar ook voor het Italiaanse paasbrood staan de Italianen hier in de rij. Pasticceria Vassalli, Via S. Carlo 84
Inspiratie voor de Pasen, l’aperitivo en l’apericena
Esmee tipt welke wijn past bij lam uit de oven. Als je in Italië wijn drinkt, is er altijd een hapje in de buurt. Nederlanders kunnen prima met een volle fles rosé en een lege maag op een terras gaan zitten, en als-ie bijna leeg is bedenken dat er bij de tweede misschien ook wel wat bitterballen besteld kunnen worden. Ondenkbaar in Italië. Wie een glas wijn bestelt, krijgt daar minstens een klein knabbeltje bij. En natuurlijk zijn er l’aperitivo en l’apericena met kleine en grotere hapjes, dan antipasti.’ Lees verder
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen