Terug naar overzicht
winterbanden winter auto

Als je in de winter naar Italië gaat, denk aan winterbanden

Ga je binnenkort op wintersport in Italië? Dit moet je weten als je in de winter met de auto op vakantie naar Italië gaat.

Winterbanden: dit zijn de regels in Italië

Er is geen algemene winterbandenplicht in Italië, maar het is wel van belang om ze aan te schaffen. Van 15 november t/m 15 april is het op sommige plekken verplicht om op winterbanden te rijden of om sneeuwkettingen in de auto te hebben. Dit herken je aan borden met de tekst: obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht). Dit geldt onder meer voor de Brenner autosnelweg, in de stad Bozen en in het Aostadal. Zuid-Tirol is een uitzondering: hier geldt het hele jaar de plicht om bij winterse omstandigheden op winterbanden te rijden. In dit geval is het handig om sneeuwkettingen achterin de auto te hebben liggen.

Zo werkt het in de zomer

Sinds 2014 is het in de zomer verboden om op bepaalde winterbanden te rijden. Het gaat om winterbanden met de letter L (120 km/u), M (130 km/u), N (140 km/u), P (150 km/u) en Q (160 km/u). Tussen 16 mei en 14 oktober mag je niet met deze banden door de Laars rijden. Als je deze regel overtreedt, kun je een fikse boete krijgen, die varieert tussen de 400 en 1.600 euro.

Signalering voor flitspalen
Overigens staat je in Italië ook een flinke boete te wachten als je een navigatiesysteem bezit dat is voorzien van signalering voor flitspalen. Het is dus verstandig om dit er van te voren af te halen.

Sneeuwkettingen

In Italië is geen algemene verplichting voor het gebruik van sneeuwkettingen. Net als bij de winterbanden zijn er wel bepaalde wegen waar de kettingen tijdens bepaalde periodes verplicht zijn. Ook dit wordt duidelijk aangegeven met een verkeersbord. De maximumsnelheid is dan 50 km/h.

Tanken
In Nederland zijn we gewend om zelf onze tank vol te gooien, maar bij veel bemande tankstations in Italië word je bediend. Wanneer je je autosleutel aan de medewerker van het tankstation geeft en zegt: ‘Il pieno, per favore’ (graag voltanken), hoef je de auto niet eens te verlaten. Ook de betaling kan dan vaak gewoon vanuit de auto. Een pomp zonder servito (bediening) is vaak goedkoper.

LEES OOK: