Terug naar overzicht

3x de lekkerste Italiaanse rosé van deze zomer

Ons wijnduo, wijnjournalist Esmee Langereis en vinoloog Gabrielle Salvatore, tipt drie heerlijke Italiaanse rosé’s.

Het heeft even geduurd voordat Italianen ook en masse rosé gingen drinken. En maken. Je had wit of rood. Meer kleuren kenden ze niet. Dus toen rosé opeens wereldwijd hip en happening werd, bracht dat binnen traditionele wijnfamilies verhitte discussie teweeg. Maar dat heb je snel met Italianen. Een frisse rosé zou op die momenten misschien de gemoederen wat gekalmeerd hebben. Enfin, het duurde ook niet heel lang voor de meesten overstag gingen. Rosato it is.

1) Magic marmelade
Canaiolo. Canaiulo. Het is maar net hoe de pet van de Italiaan staat hoe deze druif gespeld wordt. Maar we hebben het wel over één en dezelfde druif. Wordt gewoonlijk als verzachtende omstandigheid gebruikt in wat al te strenge Chianti’s, maar de familie Fagiuolo maakt er rosé van. En hoe. Bijzonder spannende wijn, met de trekjes van oranje fruit, abrikoos, mandarijn en sinaasappelschil. Aangenaam soort bitterheid ook. Van marmelade. Toefje tijm. Ziltigheid zelfs. Niet te koel schenken: bij 12 graden wordt je getrakteerd op the whole enchillada. Montenidoli, Canaiulo 2017, € 22,75 bij Wijnkoperij De Gouden Ton

 

2) Zonnig Siciliaans
De nero d’Avola gedijt goed in het Siciliaanse zonnetje met af en toe een verkoelend briesje door de bladeren. Barone Montalto, chique naam hoor, koos daarom voor de druifjes de Valle del Belice in het zuidwesten van het eiland. Een vallei bekend om ook om zijn olijfolie (met een echte DOP) en de vele schapen die hier mè-è-è-è-è-keren. Zou het toeval zijn dat deze rosé met toets amarenen en dat frisse briesje zo uitstekend smaakt bij een stukje brood besprenkeld met de lokale olijfolie en gebrokkelde pecorino kaas? Ben je een doordrinker? Voor de prijs hoef je de wijn niet in het schap te laten. Barone Montalto, 2016 IGT Terre Siciliane, Nero d’Avola Rosato, €6,95 bij plus.nl

 

 

LEES OOK: bestel de beste wijnen uit Sardinië mét korting

3) One-night-stand-rosé
Kosten noch moeite worden gespaard om deze Rosa Mara te maken. Niet één, twee of drie, neen, vier Italiaanse druivenrassen koos wijnmaker Matia Vezzola voor zijn rosé uit. Slechts één lange nacht is er contact tussen de schillen en het sap. Vandaar ook de naam ‘il vino d’una notte’. Om nog een wat extra complexiteit te geven rijpt een deel op eikenhout. Poeh poeh ! Matia is apentrots op ‘zijn Rosa Mara’. En terecht. Elegantie ten top, verleidelijk en mondvullend. Veel fruit, toefje kruiden, granaatappel en een klein bittertje. Topchef Sergio Mei (Four Seasons Milaan) serveert er gestoomde rivierkreeft met een perzik salade bij.  Costaripa, 2016 DOC Lugana, Rosato Rosa Mara, €13 bij wijnwinkelbarneveld.nl

Onze Wijze Wijnvrouwen selecteerden nog vijf heerlijke Italiaanse rosé’s. Die vind je in ons zomermagazine!

LEES OOK:

Beeld: Elle Hughes