Terug naar overzicht
Orzo alla marinara

Orzo alla marinara met Siciliaanse romigheid

Laat la mamma het maar niet horen, maar in dit orzo alla marinara recept van Jasmijn Beerthuis krijgt de Italiaanse klassieker een funky twist.

Dankzij de ansjovis en de romige textuur krijgt het gerecht net dat beetje extra diepte, structuur en contrast, waardoor het zelfs lekkerder wordt dan je had verwacht!

Dit orzorecept komt uit het kookboek EXTRA van Jasmijn Beerthuis. In onze shop kun je nog meer mooie kookboeken vinden. Maak je de orzo liever vegetarisch? Probeer dan deze eens.
Orzo alla marinara

Orzo alla marinara

Totale tijd: 15 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 5 teentjes knoflook
  • 10 gr platte peterselie
  • 2 el olijfolie  extra vergine
  • 100 gr panko 
  • ½ tl zeezout fijn + extra
  • 95 gr ansjovisfilets in olijfolie
  • 400 gr orzo 
  • 800 gr gepelde tomaten uit blik
  • 2 el chipotlepeper in abodosaus gesneden
  • 1 el gedroogde oregano 
  • 250 gr cherrytomaten 

Instructies

  • Snijd de knoflook en de peterselie fijn. Verhit de olijfolie in een koeken-pan op middelhoog vuur en doe de peterselie erbij. Bak circa 2 minuten tot de peterselie donker wordt en uitdroogt. Voeg de helft van de knoflook toe en fruit 10 seconden mee. Houd de rest van de knoflook apart. 
  • Doe de panko erbij en bak in circa 3 minuten onder continu omscheppen goudbruin. Haal meteen uit de pan, doe in de keukenmachine en voeg het zout toe. Maal tot poeder.
  • Verhit een diepe pan met dikke bodem op middelhoog vuur en voeg de ansjovis met alle olie uit het potje en de rest van de knoflook toe. Fruit 1 à 2 minuten onder continu roeren tot de ansjovis is gesmolten en de knoflook nog net niet verkleurt. Doe de orzo, gepelde tomaten, chipotle naar smaak (check even hoe pittig jouw versie is) en de oregano erbij.
  • Voeg circa 400 milliliter water toe, bijvoorbeeld door allebei de blikken tot halverwege met water te vullen, zodat je alle tomatensaus gebruikt. Halveer de gepelde tomaten met een spatel. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en kook de orzo volgens de kooktijd op de verpakking onder regelmatig roeren al dente. Voeg zo nodig tussendoor water toe. 
  • Halveer ondertussen de cherrytomaatjes en voeg toe. Voeg zodra de orzo beetgaar is nog circa 150 milliliter water toe, of wat meer als de orzo iets te droog is geworden. De pasta zal saus blijven opnemen, dus je wil wat sappigheid als je opschept. Roer de helft van de pangrattato door de orzo en breng eventueel verder op smaak met zout en extra gesneden chipotle. Verdeel de orzo over de borden en schep als laatst de resterende pangrattato erover. 
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.