Pistachemoppen van Jasmijn – een Italiaanse traktatie
Deze pistachemoppen zijn een heerlijke combinatie van rijke smaken en zachte texturen. Geïnspireerd door de liefde voor alles op het noot-suikerspectrum – van spijs tot marsepein – brengt Jasmijn Beerthuis met dit recept een ode aan haar jeugd en haar passie voor pure, zoete eenvoud.
Serveer als dessert of bij de koffie, deze pistachemoppen zijn een traktatie waar je van blijft genieten. Dankzij het extra laagje suiker zijn ze crunchy aan de buitenkant en heerlijk zacht vanbinnen, precies zoals Jasmijn ze op Sicilië proefde en die haar deden denken aan de smaak van geluk.
Dit bakrecept komt uit het kookboek EXTRA van Jasmijn Beerthuis.
In onze shop kun je nog meer mooie kookboeken vinden.
Pistachemoppen
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 15 minutenminuten
Rusttijd: 1 uuruur
Totale tijd: 1 uuruur30 minutenminuten
Porties: 20stuks
Ingrediënten
95grgepelde pistachenoten (ongezouten)
65grgeblancheerde amandelen
1eiwit (van een middelgroot ei)
200grkristalsuiker
Instructies
Maal in het kleine bakje van een keukenmachine in 3 à 5 minuten de pistachenoten met de amandelen zo fijn mogelijk. Roer af en toe. De noten zijn fijn genoeg gemalen als het kruim begint te kleven: de olie erin komt dan langzaam vrij.
Voeg het eiwit en 160 gram van de suiker toe en maal kort tot een soort spijs. Kneed nog even door en verpak in vershoudfolie. Laat minstens 1 uur rusten in de koelkast, langer kan ook. Het deeg wordt alleen maar lekkerder als het even de tijd krijgt om te rijpen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer het deeg en maak er 2 rollen van met een diameter van 2,5 à 3 centimeter. Bestrooi het werkblad met de rest van de suiker en rol het deeg erdoor zodat het rondom bedekt raakt met een suikerlaag. Je gebruikt wat meer suiker dan blijft plakken, maar dat werkt wel makkelijker. Zorg ervoor dat het deeg dezelfde diameter behoudt, door het vanaf de zijkanten weer een beetje bij elkaar te duwen.
Snijd de rollen in plakken van 2 centimeter dik en verdeel ze met de snijkant naar boven over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de pistachemoppen in het midden van de oven circa 8 minuten, tot ze aan de randen lichtbruin zijn. Laat ze 2 minuten, of tot ze iets stabieler zijn, afkoelen op de bakplaat en haal ze dan met het bakpapier en al van de plaat af om verder af te laten koelen.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen