Terug naar overzicht
Semifreddo met hazelnoten en kersen

Semifreddo van hazelnoten en amarenakersen met praliné

Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti, van restaurant Toscanini in Amsterdam, leren je in De bijbel van de Italiaanse keuken alles over het maken van de lekkerste Italiaanse gerechten, zoals deze semifreddo van hazelnoten en amarenakersen met praliné.

Semifreddo is een typisch Italiaans nagerecht, wat letterlijk ‘half bevroren’ betekent. Eigenlijk is het een soort mousse die je invriest, en voor dit dessert heb je geen ijsmachine nodig. Wil je meer inspiratie voor lekkere recepten? De mooiste Italiaanse kookboeken bestel je in onze shop.
Semifreddo met hazelnoten en kersen

Semifreddo van hazelnoten en amarenakersen

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Vriestijd: 3 uur
Totale tijd: 3 uur 40 minuten
Porties: 10 personen

Ingrediënten

  • 600 ml slagroom
  • 120 gr eierdooier
  • 150 gr kristalsuiker fijn
  • 200 gr hazelnoten 15 min geroosterd op 150 ˚C afgekoeld, en tot een pasta gemalen met 2 el suiker
  • 75 gr amarenakersen in tweeën

Voor de praliné

  • 75 gr suiker
  • paar druppels citroensap
  • 2 el water
  • 50 gr hazelnoten 15 min geroosterd op 160 °C

Instructies

  • Bekleed een cakevorm met plasticfolie. Laat het iets over de randen hangen. Als je de vorm een beetje natmaakt blijft het folie beter plakken. Klop de slagroom tot het de dikte van yoghurt heeft. Zet in de koelkast.
  • Doe de eierdooiers met de fijne kristalsuiker in de kom van een standmixer en zet hem op een pan met kokend water. Klop met de hand tot het mengsel lauw is. Zet de mengkom dan in de standmixer met garde en klop tot driemaal het oorspronkelijke volume.
  • Haal de kom uit de standmixer en vouw de hazelnotenpasta en de amarenakersen voorzichtig erdoor. Meng dan de geklopte slagroom erdoor. Giet in de vorm. Vouw het folie dicht en zet de vorm minstens 3 uur in de vriezer.

Maak de praliné

  • Begin met de karamel. Doe de suiker met het citroensap en water in een sauspan. Roer goed door, maar laat daarna met rust. Laat op laag vuur de suiker oplossen. Roer pas als het begint te kleuren.
  • Doe de hazelnoten erbij als de karamel een mooie amberkleur heeft. Roer het door en spreid het uit op een stuk bakpapier. Laat het afkoelen en hak in stukken. Doe de stukken in de keukenmachine en puls tot het grove kruimels zijn.
  • Om te serveren: stort de semifreddo op een schaal. Haal het plastic eraf. Snijd er dikke plakken van. Bestrooi ter garnering met de praliné.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.