Terug naar overzicht
Leukste festivals in het najaar - truffel

De leukste evenementen en festivals in november en december

Wanneer de zomer voorbij is, hoeft dat zeker niet te betekenen dat het rustiger wordt in Italië. Integendeel, het najaar bruist van de levendigheid. In november en december staan er meer dan genoeg festivals en evenementen op de agenda die je warm houden. Variërend van culinaire feesten tot culturele tradities. Of je nu van truffels houdt, kerstmarkten wilt verkennen of religieuze festiviteiten wilt bijwonen, de herfst en winter bieden meer dan genoeg redenen om juist in deze periode een tripje naar Italië te plannen.

Eurochocolate - Perugia

Het chocoladefestival van Perugia viert elk jaar het beste van wat chocolade te bieden heeft. De stad verandert in een zoet paradijs, waar je kunt genieten van ambachtelijke chocolade, workshops en indrukwekkende chocoladesculpturen. De geur van cacao vult de straten terwijl bezoekers zich tegoed doen aan alles wat met chocolade te maken heeft. 

15-24 november eurochocolate.com

November porc - Parma

In de regio Parma draait het in november allemaal om vlees, en dan vooral om de beroemde culatello di zibello en prosciutto di parma. Elke week wordt een ander dorp in de regio het epicentrum van culinaire festiviteiten. Proef lokale specialiteiten, geniet van livemuziek en proef bier van lokale brouwerijen tijdens dit unieke vleesfestival.

Ieder weekend in november novemberporc.it

Fiera del tartufo - Alba

Dit festival, bekend om de kostbare tartufo bianco, is een waar festijn voor truffelliefhebbers. In Alba, een pittoresk stadje in Piemonte, staat de beroemde witte truffel centraal. Geniet van truffelproeverijen, truffeljachten met getrainde honden en culinaire demonstraties. Dit is de perfecte gelegenheid om deze exclusieve delicatesse in haar puurste vorm te ervaren. 

12 oktober-8 december fieradeltartufo.org

Festivals in het najaar

Festa del Torrone - Cremona

De “Sagra del Torrone” in Cremona is een feest gewijd aan nougat. Dit traditionele snoepgoed is hier in allerlei vormen en smaken te vinden. De festiviteiten gaan gepaard met historische parades, muziek en zelfs theatrale optredens die het rijke erfgoed van Cremona vieren. Het is een feest voor de zoetekauw en cultuurliefhebber.

9-17 november festadeltorrone.com

Il Mercatino di Natale - Trento

De kerstmarkt van Trento is een van de bekendste van Italië. Het historische centrum wordt omgetoverd tot een magische kerstmarkt waar je kunt genieten van ambachtelijke producten, lokale lekkernijen en glühwein. Omgeven door de besneeuwde Dolomieten, is dit dé plek om in de kerstsfeer te komen.

22 november – 6 januari mercatinodinatale.tn.it

Festa di Santa Lucia - Syracuse

Dit religieuze festival viert de patroonheilige van Syracuse, Santa Lucia. De festiviteiten beginnen met een indrukwekkende processie, waarbij het standbeeld van Santa Lucia door de straten wordt gedragen. Naast de religieuze ceremonies zijn er talloze eetkraampjes en lokale markten om van te genieten.

13 december 

Oh Bej! Oh Bej! - Milaan

Dit traditionele Milanese festival viert het feest van Sint Ambrosius, de beschermheilige van de stad. Maar eigenlijk voelt het er vaak vooral als een hele gezellige kerstmarkt. Rondom het kasteel van Sforzesco zijn markten vol lokale lekkernijen, antiek en handwerk te vinden. 

5-8 december 

Festivals najaar panettone

Festa del Vino Novello - Meerdere regio's

De Festa del Vino Novello viert de eerste wijnen van de nieuwe oogst, vergelijkbaar met het Franse Beaujolais Nouveau. In verschillende dorpen en steden in Toscane, maar ook in andere wijnregio’s zoals Veneto en Campania, worden de eerste flessen van de nieuwe wijn gepresenteerd. Dit jonge, fruitige wijnfeest is een feestelijke manier om de wijnoogst te vieren, met veel proeverijen, lokale lekkernijen en livemuziek. Het is een geweldige gelegenheid om de herfst in Italië door te brengen met een glas vers geoogste wijn in de hand, terwijl je geniet van het schilderachtige landschap.

Begin november

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Lees ook:

De Italiaanse honger naar truffels – tartufi – is groot. Met name in de noordelijke en centrale regio's. Daar serveren ze bijvoorbeeld dit lekkere gerecht.

Van indrukwekkende bezienswaardigheden tot speciale winkels en culinaire hotspots; dit zijn de leukste tips voor Brescia.

Partnership – De Smaak van Italië samen met Autunno in Barbagia In de ongerepte Sardijnse regio Barbagia vind je eeuwenoude tradities en …