Panettone, zo maak je en eet je dit authentieke Italiaanse kerstbrood
In Italië is kerstmis niet compleet zonder panettone. Maar wat is panettone precies? Wij leggen uit hoe je het eet, hoe het wordt gemaakt, en waar dit heerlijke gebak oorspronkelijk vandaan komt.
Over de Panettone
Wat is een panettone?
Panettone is een luxe Italiaans brood gevuld met rozijnen en sukade, en soms met stukjes chocolade of pistache. Door de luchtige structuur lijkt dit ronde brood meer op een cake. Het wordt geserveerd in plakken, bij de koffie of thee, of juist met een zoete wijn zoals spumante of moscato.
In Italië wordt panettone sinds de 19e eeuw beschouwd als een lokale specialiteit uit Lombardije. Giovanni Felice Luraschi’s kookboek ‘Nuovo cuoco milanese economico’ uit 1853 plaatst de oorsprong van het recept in de omgeving van Milaan. Al snel werd het ronde brood populair, niet alleen in de regio, maar in heel Italië. Panettone is een bron van nationale trots.
Ook populair in Noord- en Zuid-Amerika
Elk jaar worden in Italië meer dan 117 miljoen panettoni geproduceerd, waarvan ongeveer tien procent wordt geëxporteerd. Dit kerstgebak is ook bijzonder populair in Noord- en Zuid-Amerika, vooral in de Verenigde Staten en Peru. In Peru worden jaarlijks meer dan 15 miljoen panettoni gegeten, daar beter bekend als ‘panetones’.
Soorten panettone
Er zijn tientallen varianten van panettone. Denk aan panettone met fruit zoals amarenakersen, met stukjes chocolade, limoncello, balsamico-azijn of pistache. Bonifanti is een bekend panettone-merk. In 1932 introduceerde Vincenzo Bonifanti in zijn bakkerswinkel een variant op de klassieke panettone, met hazelnoten bovenop. Elk jaar wordt er een unieke limited edition ontworpen voor Bonifanti.
Eerder werd het blik ontworpen door Alessandra Placucci. De bekende schilder en illustrator ontwierp al drie keer de populaire verpakking. De panettone binnenin is een klassieke versie uit Milaan met een ‘glassato’ top: een knapperig laagje van verkruimelde hazelnoten en amandelen.
Foto: Pasticceria da Giacomo, Milaan
Panettone in Nederland
Onze favoriete panettoni zijn die van Vergani. In samenwerking met NovItalia hebben wij ervoor gezorgd dat je ook in Nederland van deze Italiaanse traditie kunt genieten. De panettoni zijn vanaf eind oktober verkrijgbaar in onze shop. Vergani is de enige die de zoete cakes nog steeds in Milaan produceert. Naast de hoge kwaliteit en de mooie verpakking biedt dit merk ook unieke smaken. Een panettone met amaretto koekjes of tiramisu-smaak? Dat klinkt goed, toch?
Wat is een pandoro?
Naast de panettone wordt er tijdens de kerst ook pandoro gegeten in Italië. Het is belangrijk om deze twee niet door elkaar te halen. De pandoro is een variant van de panettone en komt uit de stad Verona. Dit gebak zonder vruchten zit een beetje tussen briochebrood en cake in. Het is minder vet dan cake, maar ook niet zo droog als briochebrood. De pandoro bestrooi je met een flinterdun laagje poedersuiker en smaakt goed bij een glas prosecco.
Hoe maak je panettone?
Panettone
Voorbereidingstijd: 40 minuten minuten
Bereidingstijd: 1 uur uur 5 minuten minuten
Porties: 10 personen
Ingrediënten
- 500 gr bloem
- 100 gr suiker
- 200 gr boter op kamertemperatuur
- 5 eieren
- 1 tl zout
- 1 zakje gedroogde gist (7 gr)
- 1 tl vanille-extract
- 200 gr rozijnen
- 100 gr gekonfijte sinaasappelschil
- 100 gr gekonfijte citroenschil
- 1 citroen het rasp van de schil
- 1 sinaasappel het rasp van de schil
- 1/2 kopje melk
Instructies
- Meng in een grote kom de bloem, suiker, gist en zout.
- Voeg de eieren en melk toe en meng tot een deeg.
- Voeg de boter toe en kneed tot het deeg zacht en soepel is.
- Voeg de rozijnen, sinaasappelschil, citroenschil, citroenrasp, sinaasappelrasp en vanille-extract toe en kneed tot alles goed gemengd is.
- Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg op een warme plaats rijzen tot het in volume is verdubbeld (dit kan enkele uren duren).
- Bestuif het werkoppervlak met bloem en leg het deeg erop.
- Kneed het deeg nogmaals en vorm het tot een bal. Leg het deeg in een panettonevorm (een hoge ronde bakvorm met een uitlopende rand).
- Dek de vorm af met een schone doek en laat het deeg nogmaals rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bak de panettone gedurende 45-50 minuten, of tot hij goudbruin is.
- Laat de panettone afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Serveer in plakken. Buon appetito!
4.88 van 8 stemmen
Tip: koop je een panettone? Verwarm ‘m dan even in de oven, voor je de panettone serveert. Of zet hem net als de Italianen op de verwarming.
Is je panettone niet helemaal opgegeten met kerst? Tv-kok Nigella Lawson maakt er deze lekkere wentelteefjes van!
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Wij maakte een lijstje van de grootste kerstmarkten in Italië. Hier moet je zijn voor het ultieme kerstgevoel.
Een van onze favoriete recepten van Nigella Lawson zijn wentelteefjes gemaakt van panettone. Handig als je na de feestdagen nog Italiaans kerstbrood hebt.
De liefhebber van de panettone moet in Milaan zijn. De Smaak liet de smaakpupillen werken en maakte een lijstje met de lekkerste panettone bakkerijen in de geboortestad van de kerstcake.
- Author: Redactie
- Posted: oktober 1, 2024