Terug naar overzicht
Mandarijnsemifreddo met pistache

Pistachesemifreddo met mandarijn van Jansen & Jansen

De een kookt, de ander eet het op. De zussen Jansen & Jansen, makers van het kookboek Mooi mediterraan, geven je advies voor een gezonde levensstijl. Dit keer: mandarijn-pistachesemifreddo.

Siciliaans klinkende semifreddo, toch? Sicilië, daar waren we onlangs. Ultiem mediterraan vinden we het daar. We waren er bepaald niet voor het eerst. Toch werden we verrast door de grote hoeveelheid mandarijnen ter plaatse. En door alle gerechten met diezelfde mandarijnen. Hoe hadden we dat alles al die jaren niet kunnen zien en proeven?

Of waren we eerder te kort in Trapani en omgeving gebleven, onze bestemming van onlangs? Was het een regionaal verschijnsel? Hoe dan ook was het allemaal bijzonder lekker. Vaak stond er een semifreddo van mandarijn op de kaart. Die kozen we dan steevast, want squisito en vrij licht. Speciaal voor De Smaak van Italië hebben we er een eigen versie van gemaakt, en wel met ricotta en pistache. Daarmee wordt het gerecht zo mogelijk nóg Siciliaanser. Zo’n beetje alle andere toetjes daar zijn namelijk bereid met ricotta. Maar wat ze op het eiland niet doen, en wij nu dus wel, is ricotta gebruiken voor een semifreddo. Daar wordt die magerder van. Geheel en al conform onze gezondheidsinsteek maken we kleine porties, want het blijft een toetje, hè? Met suiker, hoe weinig in onze gevallen ook. We blijven het herhalen, frappez toujours: het loont zich om te wennen aan kleine porties en aan weinig suiker. Voor de semifreddo gebruiken wij een schattig soortement patévormpje dat Janine ooit in het walhalla der keukenwinkels kocht, niet in Italië, maar in Parijs.

Bestel hier de editie waarin je dit recept voor mandarijn-pistachesemifreddo en de bijbehorende gezondheidsvoordelen vindt. Wil je meer inspiratie voor lekkere recepten? De mooiste Italiaanse kookboeken bestel je in onze shop.
Mandarijnsemifreddo met pistache

Mandarijn- pistachesemifreddo

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Rusttijd: 4 uur
Totale tijd: 5 uur 25 minuten
Porties: 6 personen

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 50 gr suiker
  • 4 mandarijnen
  • 100 ml slagroom
  • 100 gr ricotta
  • 50 gr pistachenoten

Instructies

  • Klop de eieren heel schuimig met de suiker. Dat betekent: minstens 5 minuten de mixer erop. De eieren krijgen dan een prachtige lichtgele tint.
  • Pers de mandarijnen. Boen de schil goed af en probeer er zoveel mogelijk raspsel af te halen, hetgeen best lastig is bij een mandarijn.
  • Klop in een andere schaal de slagroom lobbig en meng er de ricotta goed doorheen.
  • Zet het mandarijnsap met schilletjes en al op het vuur en laat dit inkoken tot ongeveer driekwart van het oorspronkelijke volume. Hou 1 eetlepel van het sap apart. Laat afkoelen.
  • Meng het sap door het eimengsel en spatel er vervolgens het ricotta-slagroommengsel door. Bekleed de bakvormen met huishoudfolie, giet er de mandarijnsemifreddo in wording in en zet ze in de vriezer.
  • Haal er de semifreddo een kwartier voor het opdienen uit.
  • Bak de pistachenoten kort aan in een beetje olie met het achtergehouden mandarijnsap, zodat de noten een beetje karamelliseren. Verdeel de pistachenoten over de semifreddo en dien die op.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.