Terug naar overzicht
Crepe cannelloni

Crêperolletjes met radicchio en blauwe kaas

Het schiereiland Istrië ligt net buiten Italië op de grens bij Triëst en heeft vandaag de dag nog steeds veel Italiaanse invloeden. Dat merk je ook op tafel. Paola Bacchia groeide er op en verzamelde de lekkerste recepten uit haar jeugd.

De zoete, Franse crêpes zijn bij velen welbekend, maar dit recept heeft een verrassende twist. Paola vult deze flinterdunne pannenkoekjes met radicchio en blauwe kaas, waardoor er een heerlijke, hartige variant ontstaat. Deze combinatie van smaken zorgt voor een fijne bite en maakt van de crêperolletjes een gerecht voor elke gelegenheid.

Dit recept voor hartige crêperolletjes met blauwe kaas komt uit haar kookboek Istria. In onze shop kun je nog meer mooie kookboeken vinden.
Crepe cannelloni

Crêperolletjes met radicchio

Voorbereidingstijd: 25 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rusttijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Voor de hartige pannenkoeken

  • 2 eieren
  • 330 ml melk
  • 150 gr bloem
  • 1 snufje zeezout
  • 15 gr boter ongezouten

Voor de bechamelsaus

  • 250 ml melk
  • 30 gr boter ongezouten
  • 30 gr bloem
  • 1 snufje nootmuskaat versgemalen

Voor de vulling

  • 1 krop radicchio di Treviso
  • 1 scheutje olijfolie
  • 2 tl balsamicoazijn
  • 1 tl bruine suiker
  • zeezout
  • 50 gr boter ongezouten
  • 150 gr blauwe kaas romig
  • 1 el broodkruim
  • 60 gr Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

Pannenkoeken

  • Klop voor de pannenkoeken de eieren met de melk in een grote maatbeker en zet opzij. Doe de bloem met een flinke snuf zout in een grote kom. Giet de helft van het melkmengsel erbij terwijl je blijft kloppen, voeg vervolgens de rest toe en klop tot een glad beslag. Laat 30 minuten staan op een koele plek.
  • Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag van 21-23 cm doorsnee op middelhoog vuur. Voeg 1 theelepel boter toe en laat smelten. Giet zo'n 60 ml beslag in de pan en zorg dat het beslag gelijkmatig wordt verdeeld. Bak op middelhoog vuur, het duurt ongeveer 1 minuut voordat de crêpe goudbruin wordt en de rand iets opkrult. Draai de crêpe met een spatel en bak nog 30 à 40 seconden totdat hij gaar is. Leg op een warm bord en herhaal met de rest van het beslag, voeg indien nodig steeds een beetje meer boter toe aan de pan.

Bechamelsaus

  • Verwarm voor de bechamelsaus de melk in een steelpan op middelhoog vuur tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en zet opzij.
  • Doe de boter in een grote steelpan op laag vuur. Haal zodra de boter is gesmolten de pan van het vuur en voeg de bloem toe. Klop krachtig met de hand om eventuele klontjes op te lossen. Zet terug en laat een paar minuten koken, of tot het mengsel goudbruin kleurt. Giet langzaam de hete melk erbij, terwijl je blijft kloppen, zodat het bloem- en botermengsel gelijkmatig in de melk oplost zonder dat het aanbrandt. Blijf nog 5 minuten roeren, of tot de saus dikker wordt. Haal van het vuur. Voeg nootmuskaat en een flinke snuf zout toe. Zet opzij om af te koelen.

Vulling

  • Verwijder dikke nerven van de radicchio. Snijd de bladeren in reepjes en was ze. Week de bladeren als ze te bitter zijn 15 minuten of langer in water, proef tussendoor en laat ze daarna uitlekken.
  • Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de radicchio een paar minuten tot de reepjes beginnen te slinken. Roer de azijn erdoor. Voeg de suiker toe en roer tot hij is opgelost. Als er veel vocht in de pan zit, zet dan kort het vuur hoger zodat het verdampt. Voeg zout naar smaak toe en zet apart om af te koelen.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de bodem van een grote ovenschaal in met een beetje boter. Meng de afgekoelde radicchio door de bechamelsaus. Verdeel een achtste deel van dit mengsel over een pannenkoek, strooi er een achtste van de blauwe kaas overheen. Rol op en leg in de ovenschaal. Vul en rol alle overgebleven pannenkoeken op dezelfde manier, plaats ze zij aan zij in de ovenschaal, redelijk dicht op elkaar maar niet tegen elkaar aan gedrukt.
  • Smelt de overgebleven boter. Verdeel de broodkruimels over de pannenkoeken, besprenkel met gesmolten boter en strooi tot slot de Parmezaanse kaas eroverheen. Bak 10 minuten, of tot het geheel goed warm is. Gebruik vervolgens de grillstand van de oven om de kaaslaag nog een paar minuten te laten bruinen.
Nog geen stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.