Terug naar overzicht
Marsala Sicilië

Marsala, ontdek het meest westelijke puntje van Sicilië

Het meest westelijke puntje van Sicilië kent nog veel geheimen. Wat doe je in Marsala, de regio die bekendstaat om de witte zandstranden en Marsala-wijn? Wij hebben zeven leuke tips.

Over Marsala

Verblijf in een artistieke eco-villa

Salinara is een zeventiende-eeuws herenhuis dat werd gerestaureerd door de eigenaren Adriano en Yumi. Hun doel was een stukje geschiedenis te behouden aan de rand van het natuurreservaat Stagnone, op slechts vijftien minuten rijden van Marsala. De villa werd gereconstrueerd met gerecyclede materialen, traditionele tegelvloeren en antiek meubilair. salinara.com
Marsala tips

Proef de lokale wijn

Halverwege de zeventiende eeuw zet de Engelse zakenman John Woodhouse, vanwege een bijzonder ruige zee, even voet aan land bij Marsala. Hij nipt van een lokale wijn en is meteen verkocht: hij laadt zijn hele schip vol met flessen en vaart terug naar Liverpool. De Calabrese handelaar Vincenzo Florio volgt zijn voorbeeld en verscheept de wijn naar het vasteland van Italië. Sindsdien is de wijn Florio een van de belangrijkste wijnmerken van Marsala. Zet een voet in de Cantine Florio en je wandelt door Europese geschiedenis. duca.it

Bezoek de beroemde zoutmolens

Vlak bij Villa Salinara vind je eindeloze vlaktes met zout, dat ligt te glinsteren in de zon. Deze zoutpannen en zoutmolens zijn al sinds de oudheid in gebruik, en daarmee de oudste van Europa. Lange tijd gold zout als het ‘witte goud’ van Italië; het zoutwinningsproces is bijzonder tijdrovend en kostbaar. Zout is overigens niet het enige bijzondere van dit gebied: vogelaars (of anderen die de schoonheid van de natuur weten te waarderen) halen hier hun hart op aan alle exotische exemplaren die voorbij komen fladderen. In de winter bijvoorbeeld stappen hier ook knalroze flamingo’s rond. salinedellalaguna.it
Zoutmolens Marsala

Bezoek deze vismarkt

Vis en zeevruchten zijn koning in dit deel van Italië. Pak een willekeurige menukaart en overal prijken in ieder geval rode garnaal en tonijn. Bezoek vismarkt Antico Mercato di Marsala, vlakbij Porta Garibaldi. Het is geen grote markt, maar wat hier wordt uitgestald komt recht uit de zee. De vissen liggen klaar om gekookt te worden in de beroemde vissoep die geserveerd wordt met couscous.

Naar het strand

Volgens de locals moet je naar Lido Signorini en Tiburon beach voor de ultieme Siciliaanse strandervaring. Deze stranden vind je ten zuiden van Marsala. Je vindt hier ligstoelen, een klassiek zuidelijk sfeertje en koffie binnen handbereik. Lido Signorino, Contrada Fossarunza 297 Lido Tiburon Beach, Contrada Fossarunza 297

Proef de beroemde vis couscous

De vis couscous is een begrip in Marsala. De koks van Marsala en het nabijgelegen Trapani zijn trots op de plaats die couscous inneemt in hun culinaire traditie. Met trots laten ze zien hoe de couscous bereid wordt. Het herinnert je eraan hoeveel dichter je bij Tunesië zit dan bij Rome. Met durumtarwe en geprepareerd in een traditionele terracotta couscouspan en daarna geserveerd met vis gekookt in een lichte maar smaakvolle tomaten- en visbouillon. Proef de couscous in ieder geval bij Il gallo e l’inamorato, Via Stefano Bilardello 18
Riserva Naturale della Stagnone

Bekijk de zonsondergang

Bekijk het tafereel in café Mamma Caura. De lagune ligt perfect stil en de ondergaande zon reflecteert in elk van de zoutpannen in een andere tint, afhankelijk van hoe ondiep ze zijn en hoe zout. Er zijn bleke roze tonen, dieppaars, onbezonnen fuchsia en fluweelblauw. De molens maken bijzondere silhouetten tegen de oranje lucht. Mamma Caura, Contrada di Ettore e Infersa

Proef ook de lokale dolci, zoals cappiduzzi, een heerlijke gefrituurde ravioli gevuld met ricotta en bestrooid met poedersuiker. Ze zijn overheerlijk, bijvoorbeeld bij Mannone, Via Garibaldi 43, Via Mazzini 56
Marsala Sicilië bezoeken
Reizen
Afstand Utrecht – Marsala 2.633 km
Met Transavia vlieg je vanaf Amsterdam in twee uur en drie kwartier naar Catania, of naar Trapani (maar dan moet je overstappen en duurt de reis al gauw een paar uur extra). Vanuit Brussel brengt AlItalia je in zo’n vier uur naar Palermo (ook hier een lange reis i.v.m. een tussenstop).
Fotografie: Sofie Delauw | Tekst: Alice Adams | Vertaling: Inger van der Ree
Reis mee met De Smaak en ontdek Sicilië.

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

De Italiaanse kust is prachtig, maar waar vind je nou de mooiste stranden? Dit zijn de acht best verborgen stranden in De Laars.

Bak zelf deze luchtige focaccia met zwarte olijven en verse rozemarijn, de geur van versgebakken brood is hartstikke lekker!

Cefalù is een geliefde badplaats mede vanwege zijn prachtige, lange zandstranden. Hier delen we de leukste tips!