
Droomweekend in Italië: Barry Atsma deelt zijn tips
Ben je benieuwd waar anderen graag naartoe gaan en hoe zij hun ultieme vakantie vieren? Lees het in onze rubriek ‘Dromend van Italië’. Internationaal acteur en horecaondernemer Barry Atsma vertelt over zijn droomweekend en deelt zijn tips.
Tips van Barry Atsma
Barry Atsma(Bromley/Londen, 1972) heeft als acteur, na zo’n 20 jaar film- en 30 jaar tv-werk, een indrukwekkend internationaal cv op zijn naam staan. Daarnaast is hij horecaondernemer. Hij zette, samen met twee ondernemers en voetballers Marco van Basten en Frank Rijkaard, zijn schouders onder meerdere restaurants in Midden-Nederland. Bar Basta bijvoorbeeld, in de Utrechtse binnenstad. De knipoog naar AC Milan behoeft hierbij geen verklaring, maar wat heeft die bekende acteur eigenlijk met Italië? Nou, meer dan alleen de liefde voor de antipasti op de Basta-kaart…
Een droomweekend in Italië. Je mag alles zien, doen en eten. Waar kunnen we jou vinden Barry?
Jaarlijkse traditie
‘Een vakantie in Italië begint bijna een jaarlijkse traditie te worden, want ik kan er dit jaar alweer een vinkje bij zetten, haha. We hebben deze winter heerlijk geskied in
de Alpen. Ik kom graag in Sestriere, het dorp in Via Lattea, waarvan ze zelf zeggen
dat ze de hoogste gemeente van Italië zijn. Nou ja, hoog is het zeker en dus perfect voor de wintersport. Je hebt er vrij veel rode pistes, een prachtig uitzicht en prima voorzieningen, ook voor kinderen. Verder hebben we vrienden met een huisje
in de bergen bij Milaan en ook daar komen Noortje (Herlaar, echtgenoot; red.) en ik graag. De natuur in de Italiaanse bergen,
ik vind het adembenemend.’
Op de set
‘Het was bijna te mooi om waar te zijn als ik er op terugkijk, maar de dramaserie Klem, waarin ik speelde, kreeg na drie seizoenen een Italiaans toetje. Het was gewoon te leuk om deze serie – met onder
meer Georgina Verbaan, Jacob
Derwig en Yenthe Bos – te mogen
maken, dat we heel graag nog
even door wilden. En op een leuke plek het liefst. Frank Ketelaar, de bedenker, wist toen een paar extra afleveringen te organiseren in…
Toscane en Ligurië! Die weken in
april waren echt een cadeautje. We
draaiden vooral in Sestri Levante,
een van de mooiste dorpjes in het land, vooral dankzij de haven en de baai. Maar ook wat dieper in het
land vond je de beste decors, puur natuur. En wanneer we in een stad moesten draaien, dan lag Genua natuurlijk om de hoek. Het was een waardig afscheid van Klem en de cast en crew. Daar zaten in die bonusafleveringen ook een paar geweldige Italianen bij, trouwens.’

La Sciamadda dei Vinaccieri Ballerini
Culinair genieten
‘Filmen in Italië is al top, maar de catering maakt het in dit land natuurlijk he-le-maal af. Dat was iedere keer genieten en ook wanneer er geen draaidag was, konden we overal
terecht voor de heerlijkste gerechten. Onze lievelingsplek? Restaurant La Sciamadda dei
Vinaccieri Ballerini aan de Via XXV Aprile in Sestri Levante; wát een feest! De keuken
brengt een beetje een mix van Ligurië en
Sardinië, dus ook veel vis. Nou mag ik zelf
graag vegetarisch eten, al lukt me dat niet
iedere dag, collega Georgina is volledig
vegetariër. Voor de Italianen is dat geen
enkel probleem, want ze schotelden ons zo
een heerlijk vega-menu van zes gangen voor.
Die flexibiliteit ken ik trouwens ook door de
glutenintolerantie van mijn vrouw. Zij komt
niets tekort in Italië. Integendeel zelfs.
Omdat ik zo van de Italiaanse keuken en
Italiaanse wijnen hou, wilde ik me graag
bemoeien met de kaart van onze Bar Basta
in Utrecht. Ook Marco en Frank wilden niet
‘zomaar’ een instant-Italiaan openen, maar
echt de Italiaanse sfeer overbrengen. Dat doe
je dus met eenvoudige gerechten, die mooi op
smaak zijn. Verder zit de bar in een heel druk
steegje dat een beetje Venetiaans aandoet –
helemaal perfect.’
ivinaccieri.com
| la-sciamadda-deivinaccieri-ballerini | barbasta.nl
Un po' di italiano!
‘Ik ben gezegend met een
talenknobbel, want ik leer vrij
makkelijk. Zo kan ik al wel redelijk Italiaans lezen, maar het spreken
is af en toe lastig, omdat ik goed Portugees spreek. Wij hebben vroeger in Brazilië gewoond, namelijk. Wanneer ik Italiaans wil spreken schiet mijn tong dus nog
weleens in een Portugees accent.
Trouwens, ik mag met Marco en
Frank graag een padelballetje slaan in ons sportcentrum HAL22 op Lage Weide in Utrecht en daarbij wil er nog wel eens een Italiaans scheldwoord over het net vliegen.
Vloeiend, durf ik wel te
zeggen, haha.

Sardinië (foto: Sofie Delauw) | Dramaserie Klem
Op de bucketlist
‘Er staan eerlijk gezegd wel een
paar Italiaanse wensen op mijn
bucketlist. De palio van Siena
bezoeken, bijvoorbeeld. Noor en
ik kennen de stad en de verhalen
van die eeuwenoude paardenrace,
maar je moet het volgens mij
meemaken om écht te weten wat het is. Wat zou ik daar graag een keer bij zijn. Ook Sardinië staat hoog op het verlanglijstje, Cagliari in het
bijzonder. Ja, zelfs zo hoog dat ik er best een tijdje zou willen wonen.
Ehh.. Dat laatste moet je misschien niet opschrijven, want als mijn vrouw dit leest, pakt ze meteen onze
koffers in, haha. Het is het ruige van dat eiland, een beetje vergelijkbaar met Noord-Europa, wat me erg aanspreekt. En ligt daar ook niet een blue zone, waar mensen in de meest
gezonde leefomgeving wonen?
Nou, daarom dus.’

Bar Basta, Utrecht
Tekst: Marco Bosmans
Reis mee met De Smaak en ontdek Turijn, Piemonte en Ligurie
"*" geeft vereiste velden aan
Lees ook:
Dit wil je zien en doen in Venetië. Van serene eilanden en ambachtelijke tradities tot verborgen culinaire schatten.
Reis mee met locals Sandra en Simon langs mooie plekken in Ligurië. Van fijne restaurants tot mooie stranden en veel meer.
In Genua vind je allerlei botteghe storiche. In deze historische winkels en ateliers beoefenen Genuese familie’s al eeuwen bijzondere ambachten. Wij tippen …
- Author: Redactie
- Posted: februari 4, 2025