Terug naar overzicht
Masseria Susafa

Ontsnap aan de drukte bij Masseria Susafa op het Siciliaanse platteland

Midden in de prachtige graanheuvels van Sicilië ligt Masseria Susafa. Deze voormalige boerderij is nu een idyllisch eco-boetiekhotel, doordrenkt met eeuwenoude charme, waar de eigenaren een ode brengen aan tradities én duurzaamheid.

Masseria Susafa

Te midden van het Siciliaanse platteland, in de gemeente Polizzi Generosa, ligt Masseria Susafa. We rijden over een kronkelige landweg met kuilen en hobbels – een degelijke auto is dan ook een must – om de afgelegen masseria te bereiken. Onderweg passeren we een kudde schapen, maar verder is het er verlaten. Alsof we door de woestijn rijden. Die absolute rust is een van de speerpunten van de Susafa.

Slapen in de stal

De honderdvijftig jaar oude Masseria Susafa is al vijf generaties in handen van de familie Saeli-Rizzuto. Tot het jaar 2000 had de masseria enkel een agrarische functie, maar na een jarenlange en intensieve verbouwing hebben de Rizzuto’s de deuren in 2015 van hun eco-boetiekhotel geopend. In de voormalige stallen, landarbeidershuisjes en schuren is het nu heerlijk verblijven. Er zijn veertien slaapkamers, waar je zowel de boerderijcharme als de stijl van Siciliaanse landhuizen in terugziet. Denk aan houten balken, handgemaakte meubels, pastelkleurig lin – nengoed en terracottavloeren. Maar je geniet er ook van alledaagse luxe, zoals airconditioning en wifi. En buiten, tussen de olijfbomen, ligt het panoramisch zwem – bad. Susafa wordt geprezen om de intense stilte; te midden van de graanvelden ben je echt even weg van de bewoonde wereld. Op het landgoed vol planten en bloemen vind je verschillende bankjes waar je in alle rust kunt zitten en genieten van het uitzicht. Een van de fijnste plekken, volgens ons, is het grote terras, naast de receptie. Vanaf hier heb je een 360-graden uitzicht over de heuvels. Je kunt hier ontspannen een boek lezen, met op de achtergrond af en toe het geluid van koeienbellen.
Masseria Susafa Sicilie verblijven

Siciliaanse gastvrijheid

Vandaag zijn het de twee broers Manfredi en Tomasso Rizzuto die aan het roer staan. Susafa staat voor ‘Su sanno fare’, wat in Siciliaans dialect ‘ze weten hoe je het doet’ betekent. De broers weten dan ook precies waar hun kracht ligt. Wat Susafa uniek maakt, is de diepe band met de natuur. Hier leven eeuwenoude tradities van het Siciliaanse platteland nog volop. Manfredi gelooft dat een reis pas compleet is wanneer je de lokale cultuur echt beleeft. Gasten krijgen hier een authentieke ervaring, met respect voor de omgeving. Manfredi en Tommaso streven ernaar om in de toekomst volledig zelfvoorzienend en emissievrij te zijn. Ze slaan regenwater op en filteren het, hebben zonnepanelen en produceren hun eigen biologische olijfolie, die ze ook gebruiken voor toiletartikelen in de kamers. Geen marketingpraatjes over duurzaamheid, maar echt bijdragen aan verandering. Dat is wat de broers voor ogen hebben.
Susafa platteland Sicilie aan tafel

Sicilië op tafel

Bij die authentiek Siciliaanse ervaring mag natuurlijk het culinaire aspect van het eiland niet ontbreken. Op het terrein kun je wandelen door een grote moestuin waar het hele jaar door groenten en vruchten groeien. In het restaurant, gevestigd in de indrukwekkende, oude graanschuur, wordt nu gekookt met zoveel mogelijk lokale ingrediënten, veelal van eigen grond. Je begint de dag met een vers geperst sapje, met sinaasappels of biologische appels (afhankelijk van het seizoen) en een plakje huisgemaakte taart met fruit. Probeer zeker het brood van Susafa, dat nog steeds gemaakt wordt van een oude tarwesoort die op het terrein wordt verbouwd en met stenen gemalen. De schiacciata (het huisgebakken, warme brood met olijfolie van eigen grond) is om je vingers bij op te eten. Sluit de dag af met de Susafa-cocktail, gemaakt van vers sinaasappelsap, likeur van de Etna en rozemarijn, terwijl de zon achter de heuvels verdwijnt. Om vervolgens te dineren in het restaurant waar je geniet van de creaties van de chef, zoals handgemaakte ravioli, vergezeld van zorgvuldig geselecteerde wijnen uit de regio. Kijk voor meer informatie over Masseria Susafa en boekingen (gesloten in de wintermaanden) op: susafa.com

Reizen

Afstand Utrecht – Masseria Susafa: ca. 2.500 km
Met de auto rijd je vanuit Utrecht in ongeveer 27 uur naar Susafa, waarbij je in Villa San Giovanni (Calabrië) de veerboot pakt naar Sicilië. Ga je liever vliegen? Dan kun je vanaf Amsterdam met Easyjet in ongeveer 3 uur rechtsreeks naar Palermo vliegen. Vanaf de luchthaven van Palermo rijd je in circa 1,5 uur naar de masseria. Vanaf Eindhoven en Brussel kun je met verschillende luchtvaartmaatschappijen in 3 uur rechtstreeks naar Catánia vliegen. Vanaf de luchthaven van Catánia ben je met de auto in ongeveer 2 uur bij Susafa.
Masseria Susafa Sicilie
Susafa thuis
Wil je de producten van Susafa thuis proberen? Op de website van Susafa kun je onder meer allerlei pastasoorten, bloem, olijfolie, tomatensaus, jam, oregano en een handgemaakte totebag bestellen. susafa.com
Dit artikel komt uit: De Smaak van Italië editie 3 juli|augustus 2024. Blader door het magazine of bestel dit nummer direct los.
Fotografie: Sofie Delauw, Masseria Susafa | Tekst: Tiara Rivano
Reis mee en ontdek Sicilië met de trein

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

De Italiaanse kust is prachtig, maar waar vind je nou de mooiste stranden? Dit zijn de acht best verborgen stranden in De Laars.

Taormina is een populaire plaats op Sicilië. De eeuwenoude geschiedenis ligt hier op straat én overal eet je verrukkelijk.

Van verweesde stad tot toevluchtsoord voor internationale bohemiens en kunstenaars: Noto heeft met haar barokke paleizen een grote aantrekkingskracht op iedereen die …