Terug naar overzicht
Tips strand Italië

De ultieme gids voor een dag aan het Italiaanse strand

Heb je je standtas ingepakt en je bikini of zwembroek aan? Dan ben je bijna helemaal klaar voor een lekkere stranddag. Maar welke verschillende soorten stranden heb je eigenlijk aan de Italiaanse kust? Welke woorden moet je echt kennen en wat moet je echt weten voor de ultieme strandervaring? Dit zijn onze beste tips voor een dag naar het strand in Italië.

Welke type stranden zijn er?

De Italiaanse stranden kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: Spiaggia Libera, Spiaggia a pagamento en Lido. 

Spiaggia Libera (open strand)
Dit zijn openbare stranden waar toegang gratis is. Je kunt je eigen handdoek, parasol en strandstoel meenemen.

  • Faciliteiten: Over het algemeen zijn er weinig tot geen faciliteiten beschikbaar. Soms zijn er openbare douches en toiletten, maar deze zijn vaak beperkt.
  • Sfeer: Vrije stranden bieden een informele en ongedwongen sfeer. Ze zijn perfect voor mensen die van vrijheid en flexibiliteit houden en geen probleem hebben met het gebrek aan voorzieningen.

Spiaggia a pagamento (betaald strand)
Deze stranden vragen vaak een toegangsprijs en bieden faciliteiten zoals strandbedjes, parasols, douches, toiletten en vaak ook eet- en drinkgelegenheden. Er zijn ook betaalde stranden zonder extra faciliteiten. Hier betaal je alleen voor toegang tot het strand. 

  • Faciliteiten: Naast basisvoorzieningen bieden veel betaalde stranden extra diensten zoals kleedkamers, kluisjes, sportfaciliteiten en entertainment.
  • Sfeer: Betaalde stranden hebben een georganiseerde en goed onderhouden sfeer. Ze zijn ideaal voor mensen die comfort en gemak waarderen.

Lido (strand met strandbedjes en faciliteiten)
Een lido is een soort betaald strand, maar met nog meer luxe en faciliteiten. Vaak behoren ze tot een strandclub of resort.

  • Faciliteiten: Naast strandbedjes en parasols vind je hier zwembaden, kleedkamers, restaurants, bars en soms zelfs spa’s en sportfaciliteiten.
  • Sfeer: Lido’s bieden een luxe en exclusieve ervaring. Ze zijn perfect voor mensen die op zoek zijn naar een all-inclusive stranddag met veel comfort en faciliteiten.

Tips strand Italië

Hoe werkt het betaalde strand in Italië?

Betaalde stranden, zowel spiaggia a pagamento als lido’s, hebben specifieke regels die handig zijn om te kennen. Met deze tips is het allemaal een stuk duidelijker op het strand in Italië.

Kosten van een bedje
De prijzen variëren afhankelijk van de locatie, het seizoen en de voorzieningen. Over het algemeen kun je rekenen op €10 tot €30 per dag voor een bedje en een parasol. In de middag (vanaf een uur of 1) kun je (proberen te) onderhandelen voor een mezza giornata (halvedag) tarief, wat meestal voordeliger is. Zo’n goedkoper tarief staat vaak niet standaard aangegeven.

Eerste rij is duurder
De bedjes op de eerste rij aan het water zijn soms duurder dan die verder naar achteren. Dit komt door het betere uitzicht en de gemakkelijke toegang tot de zee. De eerste rij kan tot wel 50% duurder zijn dan de andere rijen.

Zo regel je een bedje
Een bedje regelen doe je meestal bij de bar of receptie van de strandclub. Na betaling ontvang je een ticket dat je aan de beachboys (strandpersoneel) geeft, die je vervolgens naar je plek begeleiden. In sommige gevallen kun je ook direct bij het strandpersoneel een bedje betalen. 

Zo reserveer je een bedje aan het strand in Italië

Zeker bij grotere lido’s is het vaak mogelijk en soms zelfs aanbevolen om bedjes van tevoren te reserveren. Vooral in het hoogseizoen is het echt een tip om je bedje op het strand in Italië vast te regelen zodat je verzekerd bent van een plekje. Reserveren doe je bij het strand zelf of via de website van de strandtent. Ook zijn er een aantal grotere websites waar je in heel Italië een bedje kunt reserveren. 

Cocobuk – Cocobuk is een veelgebruikte app en website waarmee je strandbedden en parasols kunt reserveren op stranden in heel Italië. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface en uitgebreide zoekmogelijkheden.

Sunbrellaweb – Sunbrellaweb is een platform dat strandclubs in Italië verbindt met bezoekers die van tevoren hun strandfaciliteiten willen reserveren. Het biedt gedetailleerde informatie over beschikbaarheid en prijzen.

Spiagge.it – Spiagge.it is een andere populaire keuze voor het reserveren van strandbedden en parasols. De site biedt een breed scala aan opties en locaties, evenals de mogelijkheid om beoordelingen van andere gebruikers te lezen.

BeachAround – BeachAround biedt reserveringen voor strandbedden, parasols en cabana’s in verschillende landen, waaronder Italië. Het platform is eenvoudig te gebruiken en biedt ook informatie over de voorzieningen van de strandclubs.

Openingstijden en tips voor de beste tijden om naar het strand in Italië te gaan

De openingstijden van Italiaanse stranden kunnen natuurlijk variëren, maar over het algemeen zijn ze geopend van 9:00 tot 19:00 uur. Hier zijn enkele tips over de beste tijden om het strand te bezoeken.

Ochtend (9:00 – 12:00) 
Dit is de rustigste tijd van de dag. Het is ideaal voor gezinnen met kinderen die van plan zijn om in de ochtenduren te genieten van het strand. Je kunt ook genieten van de koelere temperaturen en de rust voordat de drukte begint.

Middag (12:00 – 15:00)
Dit is de heetste en drukste tijd van de dag. Veel Italianen nemen een pauze voor de lunch en een siësta. Als je de drukte wilt vermijden, is dit misschien niet de beste tijd om op het strand te zijn.

Late middag en avond (15:00 – 19:00)
Dit is een populaire tijd voor een strandbezoek. De temperaturen zijn aangenamer en veel mensen komen terug voor een duik en een aperitivo bij zonsondergang.

Granita en sap is een tip op het strand in Italië

Dit bestel je op het strand

Een Italiaanse stranddag is niet compleet zonder lekker eten en drinken. Dat kun je natuurlijk zelf meenemen (zeker in het zuiden van Italië, doen de locals dat ook), maar je kunt natuurlijk ook iets bestellen bij de strandtent. Dit zijn een aantal tips voor typische gerechten en drankjes om te bestellen op het strand in Italië.

Granita
Schaafijs of granita is natuurlijk perfect om mee af te koelen op het warme strand. Vrijwel iedere strandtent heeft het en er zijn altijd verschillende smaken zoals citroen, amandel of koffie. 

Crema di caffè 
Ook deze specialiteit zie je vrijwel overal op de kaart staan. De romige, ijskoude koffiespecialiteit is super populair bij strandbars en een lekkere koel alternatief voor een hete koffie.

Macedonia 
Een frisse fruitsalade gemaakt van seizoensgebonden fruit. Het is een lichte en gezonde snack die perfect is voor het strand.

Panino
Een panino is natuurlijk altijd een goede snack voor het strand. Omdat je ‘m zo eet kun je gewoon lekker op je bedje blijven en hoef je niet aan een tafeltje te lunchen. Afhankelijk van waar in Italië je op het strand ligt kan de broodsoort en de vulling verschillen. In Puglia zijn bijvoorbeeld de pucce heel populair en in Ligurië bestel je een focaccia

Daarnaast zijn er, naast de vele handelaren die onder andere armbandjes, snorkels en doeken verkopen ook nog verkopers die iets te eten aanbieden. 

Grattacheccara
Deze verkoper wordt ook wel de grattachecco genoemd. Hij verkoopt schaafijs gezoet met siroop. Je ziet de verkopers vaak langs de kustlijn lopen met hun karren waar ze deze slushies verschillende smaken bereiden. Grattacheccaro’s zijn vooral te vinden op stranden in centraal en zuidelijk Italië.

Kokos
De Cocco Man is een ander bekend figuur op Italiaanse stranden. Hij verkoopt verse kokosnootschijfjes, die perfect zijn om je dorst te lessen en je op te frissen op een warme dag. Je hoort ze vaak al van ver “Cocco fresco!” (verse kokos) roepen.

Tips strand Italië

Mag de hond ook mee naar het strand in Italië?

De regels voor het meenemen van honden naar het strand in Italië variëren per strand. Over het algemeen zijn spiaggia libera’s toleranter wat betreft huisdieren, terwijl betaalde stranden en lido’s vaak strengere regels hanteren. Hier zijn enkele tips:

Spiaggia Libera
Veel vrije stranden staan honden toe, maar het is altijd goed om de lokale regels te controleren. Zorg ervoor dat je je hond aangelijnd houdt en eventuele uitwerpselen opruimt.

Spiaggia a pagamento en lido
Deze stranden hebben vaak strengere regels en laten meestal geen honden toe. Sommige stranden hebben echter speciale secties of dagen waarop honden welkom zijn. Het is dan ook handig om vooraf even te informeren naar de regels van de lokale strandclub. 

Speciale hondenstranden 
Italië heeft een groeiend aantal stranden die speciaal voor honden (en hun baasjes) zijn, zoals Bau Beach in Rome en Bagno 81 in Rimini. Deze stranden bieden faciliteiten zoals schaduwrijke plekken, waterbakken en hondenstrandbedjes.

Italiaanse strandetiquette

Om ervoor te zorgen dat iedereen een aangename tijd heeft, is het belangrijk om enkele gedragsregels in acht te nemen. 

Ruim je afval op
Houd het strand schoon door je afval op te ruimen en geen sigaretten in het zand te laten liggen. Veel stranden hebben afvalbakken en asbakken beschikbaar. 

Respect voor persoonlijke ruimte
Plaats je handdoek of strandbedje niet te dicht bij anderen. Geef iedereen genoeg ruimte om van hun dag te genieten.

Kledingvoorschriften
Topless zonnen is op veel Italiaanse stranden geaccepteerd, maar naakt zonnen is vaak niet toegestaan tenzij het een specifiek naturistenstrand is. Houd rekening met de lokale gebruiken en kleed je gepast.

We hebben hier nog wat meer tips voor je verzameld om je als een echte local te gedragen op het strand in Italië.

Een mooi strand tips Italië

Tips voor een veilige dag op het strand

Natuurlijk wil je vooral een zorgeloze dag op het strand. Daarom is het ook belangrijk om een aantal van de veiligheidsvoorschriften van het Italiaanse strand te kennen.

Waarschuwingsvlaggen 
Let op de waarschuwingsvlaggen die aangeven of het veilig is om te zwemmen. Net als in Nederland betekent een rode vlag dat je beter niet kunt gaan zwemmen. 

Blauwe vlag
Zoek naar stranden met de Blauwe Vlag. Dit is een nationale milieuonderscheiding die wordt toegekend aan stranden die voldoen aan hoge normen op het gebied van waterkwaliteit, milieueducatie, milieubeheer en veiligheid. Je kunt er dus vanuit gaan dat je op een schoon strand bent als je zo’n vlag ziet. Een complete lijst van zulke stranden en onze tien favorieten vind je hier.

Lifeguards
Op veel betaalde stranden en Lido’s zijn lifeguards aanwezig. 

Deze zinnen en woorden zijn handig om te weten voor je dagje strand in Italië

Waar is het toilet = Dove è il bagno? 
Waar is het strand = Dove è la spiaggia?
Stromingen in zee = Corrente marine Kiosk = Chiosco
Hoeveel kost het om twee parasols te huren vandaag? = Quanto costa affittare due ombrelloni per il giorno?
Ligbedjes = Lettini 
Parasol = Ombrellone
Strand = Spiaggia
Vrij strand = Spiaggia libera  
Help = aiuto!

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees ook:

Italië heeft een kust van ruim 8.000 kilometer lang met vele mooie stranden. Zo gedraag je je daar als een echte local.

In Italië vind je overal prachtige kustplaatsen met pastelkleurige huizen en de mooiste baaitjes. Op deze plekken aan zee is het prima toeven.

Over dit artikel Een hagelwit strand aan een kristalheldere zee, wie droomt er niet eens van? Italië heeft een enorm lange kustlijn, …