Chef-kok en foodstylist
Mattia Risaliti groeide op
in Toscane, in een grote
familie die genoot van
samen eten. In Si Mangia
(‘Laten we eten’) deelt
Mattia het receptenboek
van zijn familie met iedereen die van koken houdt.
̒Mijn vader mengt zijn zabaione altijd met het restje koffie in
zijn kopje en creëert zo zijn eigen variant van dit dessert. Hierbij
roert hij de zabaione een tijdje met een lepel totdat hij lichtbruin
wordt, voordat hij hem opeet. Ik vind dat ook lekker.’ Aldus Mattia.
We delen het recept voor sabayon (een Italiaanse custard die bestaat uit slechts enkele eenvoudige ingrediënten: eierdooiers, suiker en Marsala-wijn) hieronder, origineel en makkelijk!
Meer recepten uit dit boek? Kijk dan in deze editie of bestel een mooi kookboek in onze shop.
Sabayon (zabaione)
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 10 minutenminuten
Totale tijd: 25 minutenminuten
Porties: 4personen
Ingrediënten
ijsblokjes
5elvin santo(Italiaanse dessertwijn, of gebruik marsala)
30grkristalsuiker
6eierdooiers
Instructies
Vul een grote kom met ijsblokjes en plaats hem in de vriezer.
Giet de vin santo in een kleine pan, voeg de helft van de suiker toe en verwarm op laag vuur tot de suiker is opgelost. Zet het vuur uit.
De vin santo mag niet te heet worden, anders zal de alcohol verdampen. Zorg ervoor dat de temperatuur niet hoger is dan 35 °C (controleer dit liefst met een keukenthermometer).
Verhit water voor een bain-marie in een tweede pan. Gebruik slechts een paar centimeter water, zodat de bodem van de mengkom bij de volgende stap het water niet raakt en de pot niet overstroomt.
Doe de eidooiers in een hittebestendige mengkom en klop met een garde, voeg de rest van de suiker toe en blijf kloppen tot je een glad mengsel hebt. Voeg vervolgens 2 eetlepels warme vin santo toe om het mengsel te verdunnen. Zet de kom op kokend water in de tweede pan.
Voeg snel de resterende 3 eetlepels warme vin santo toe, roer het erdoor met de garde en blijf het mengsel voortdurend au bain-marie kloppen. Het mengsel zal geleidelijk dikker worden en het schuim zal verdwijnen. Blijf roeren totdat het romige mengsel in volume toeneemt – de garde moet een duidelijk spoor achterlaten.
De temperatuur van het mengsel zal nu ongeveer 83 °C zijn en als je de garde optilt, moet het mengsel aan de draden blijven plakken en er niet vanaf vallen. Haal de kom met ijsblokjes uit de vriezer. Breng de sabayon over naar een schaal die in de kom past, en zet hem op de ijsblokjes in de kom.
Gebruik een spatel en roer een paar minuten zachtjes. Dit zorgt ervoor dat de sabayon snel afkoelt en zijn lichte en luchtige consistentie behoudt. Doe het romige dessert in kommetjes en serveer.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen