Zo maak je een gezonde salade van courgette (Zucchine alla scapece)
De een kookt, de ander eet het op.
De zussen Jansen & Jansen, makers van
het kookboek Mooi mediterraan, geven je
advies voor een gezonde levensstijl.
Dit keer: zucchine alla scapece.
Dit is een ultiem voorbeeld van de gezonde
mediterrane keuken. Groente in de hoofdrol,
met kruiden, citroen en flink veel olie.
Een polyfenolenfestijn! Oorspronkelijk komt het uit
Campanië, maar ook op Sicilië staat het vaak op tafel.
Daar, op dat goddelijke eiland wordt de courgette
gedroogd in de zon. Courgettes zijn gelukkig gemakkelijk zelf te telen. Heb je er een grote voorraad van? Dan is dit je nieuwe favoriet! Deze salade van courgette (Zucchine alla scapece) is heel makkelijk te maken, ziet er prachtig uit, ook als bijgerecht en is net weer even anders. Een lichte, gezonde maaltijd voor warme dagen.
Bestel hier de editie waarin dit recept voor salade van courgette te vinden is. Wil je meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Salade van courgette
Voorbereidingstijd: 15 minutenminuten
Bereidingstijd: 4 uuruur
Totale tijd: 4 uuruur15 minutenminuten
Porties: 2personen
Ingrediënten
2courgettes(liefst biologisch)
1teentjeknoflook
1bosmunt vers
1citroen (bij voorkeur een Amalfi-citroen)
1scheutjewitte wijnazijn
olie om in te bakken
olijfolie extra vergine
zout en zwarte peper
Instructies
Verhit de oven tot 130-140 °C.
Was de courgettes, want de schil eten we ook. Dep ze goed droog. Snij ze met schil en al op een mandoline overlangs in dunne, langwerpige plakken.
Leg die los van elkaar op bakpapier op één of twee bakplaten, en laat ze drogen in de oven. Dit duurt minstens 1 uur. Houd ze wel in de gaten, want de ene oven is de andere niet, het is absoluut niet de bedoeling dat ze gaan kleuren; ze moeten echt alleen uitdrogen. Laat de courgetteplakken afkoelen.
Verhit een behoorlijke scheut bakolie (niet laten walmen) in een koekenpan en bak – nou ja, frituur met beleid – de plakken lichtjes, een paar tegelijk. Let er vooral op dat ze niet te bruin worden. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Drapeer de plakken vervolgens mooi op een schaal.
Snipper de knoflook, snij de munt fijn en bestrooi er de courgettes mee.
Besprenkel het geheel met citroen. Wat fijngeraspte citroenschil erover is ook lekker. Dan nog een scheutje azijn. Breng het gerecht verder op smaak met zout en flink veel versgemalen zwarte peper. En sprenkel dan maar raak met de beste olijfolie die je hebt!
Laat de smaken minstens 3 uur op elkaar intrekken in de koelkast. Als je zelfs wacht tot de volgende dag is het nog lekkerder.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen