De een kookt, de ander eet het op.
De zussen Jansen & Jansen, makers van
het kookboek Mooi mediterraan, geven je
advies voor een gezonde levensstijl.
Dit keer: Siciliaanse paprika’s.
‘Voor ons is Sicilië het ultieme
Italië. We kunnen praktisch elke Italiaanse regio meer
dan waarderen, maar Sicilië biedt in onze optiek het
summum van mediterrane sfeer. Niet in de laatste plaats
vanwege de alomtegenwoordige Middellandse Zee.
Maar ook omdat het leven er overwegend wat boerser,
minder sjiek is dan in vooral het Italië boven Napels,
lijkt het er vrij veel op de authentieke Méditerranée,
die van vroeger. Schreven zij die ver na de Tweede
Wereldoorlog werden geboren in Twente. Proef er zelf
de zee, de zon, de zinderende vergezichten, het eten en
drinken, de sfeer, en je begrijpt maar al te goed waarom
het mediterrane dieet op de Werelderfgoedlijst van
UNESCO is beland. Dus! Een Siciliaans gerecht. Een
met een zoet ingrediënt dat de regionale keuken in
kwestie typeert: rozijnen. Een erfenis van de Moren.
Rozijnen kom je elders in Italië niet snel tegen.’
Bestel hier de editie waarin dit recept voor Siciliaanse paprika’s te vinden is. Wil je meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Paprika's met venkel
Porties: 2personen
Ingrediënten
3rode puntpaprika’s
35grgele rozijnengroot
2teentjesknoflook
olijfolieextra vergine
100grgroene olijven (liefst van die grote Siciliaanse)
1handpeterselie vers
1elkappertjes
rijstolie
4ansjovisjes
35grwitte amandelen (geen bittere!)
½venkelknol
sardientjes blikje
zwarte peper
balsamicoazijn
Instructies
Verhit de oven tot 180 °C. Snij de paprika’s doormidden, het maakt niet veel uit hoe; overlangs of overdwars. Hoewel het vullen waarschijnlijk beter gaat als je het anders doet dan wij. Haal de zaadjes eruit.
Week de rozijnen in kokend water.
Snipper de knoflook en doe die in een kom met een flinke scheut olijfolie.
Snij de olijven in stukjes. Snij de peterselie.
Roer olijven en peterselie door het knoflookoliemengsel.
Voeg de kappertjes toe. Verwarm wat rijstolie in een koekenpan en laat daar de ansjovisjes op laag vuur in smelten. Bak de amandelen mee.
Snij de venkel fijn en bak die ook mee. Voeg de inhoud van de koekenpan bij het knoflookmengsel en roer goed. Voeg de sardientjes toe.
Knijp de rozijnen uit en doe ze er ook bij. Leg de paprika’s in een ovenschaal en vul ze. Laat ze in ongeveer een half uur warm worden in de oven.
Besprenkel de paprika's met venkel voor je ze opdient met wat goede balsamico en natuurlijk extra vergine olijfolie. Je waant je zowaar even op Sicilië!
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen