Terug naar overzicht
Orecchiette met kerstomaatjes en burrata

Orecchiette met Pugliese saus en geroosterde kerstomaatjes

‘De saus ontstond tijdens een van de zomers die ik in Puglia lesgaf, toen ik een halfuur langer dan gepland een paar kerstomaatjes in een lage oven vergat.’

Aldus de in Italië geboren Viola Buitoni maakt nu in San Francisco moderne gerechten met authentieke ingrediënten.

‘Het recept vereist een zeer korte actieve kooktijd, maar lange kooktijden zonder toezicht, dus ik verdeel het werk graag in stukjes. Neem een kwartiertje tomatenbereidingstijd tussen de koffie en het ontbijt en laat de tomaten gewoon de hele dag uitlekken. Als je thuiskomt van je werk, schuif je de tomaten in de oven, trek je je huispak aan en drink je wat. En zodra het etenstijd is, is de saus klaar en is het koken van de pasta het enige klusje dat nog rest.’

Bestel hier de editie waarin dit recept voor orecchiette met geroosterde kerstomaatjes en burrata te vinden is. Op zoek naar meer inspiratie voor lekkere recepten? Je bestelt de mooiste Italiaanse kookboeken in onze shop.
Orecchiette met kerstomaatjes en burrata

Orecchiette met kerstomaatjes en burrata

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Porties: 4 - 6 personen

Ingrediënten

  • 900 gr kerstomaatjes
  • zout en peper
  • 10 á 12 takjes kruiden gemengd (tijm, oregano, marjolein, basilicum en munt werken allemaal)
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gr orecchiette
  • 60 ml extra vergine olijfolie + extra voor de afwerking
  • 150 tot 225 gr burrata

Instructies

  • Halveer de tomaten, doe ze in een kom en breng ze op smaak met 2 tl zout.
  • Pluk een handvol blaadjes van de verschillende stelen kruiden en bewaar ze voor garnering.
  • Plet en pel de knoflook. Voeg de overige kruidentakjes en de knoflook toe aan de tomaten.
  • Meng goed, hang in een vergiet boven een kom en laat minimaal 30 minuten staan om vocht te verliezen.
  • Verwarm de oven tot 165 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Schud de tomaten goed om en schep ze in één laag op de bakplaat. Bak gedurende 45 minuten, tot de schil gerimpeld is en een paar verbrande puntjes vertoont.
  • Vul een pan met 3 liter water en zet het afgedekt op het vuur om aan de kook te komen.
  • Breng op smaak met 1 el zout, roer de orecchiette erdoor en dek de pan weer af. Verwijder als het water weer begint te koken het deksel en stel de temperatuur zo in dat het water levendig maar niet te hard kookt.
  • Kook de pasta al dente dat is meestal 1 minuut minder dan de aanbevolen kooktijd.
  • Haal de kruidentakjes en knoflook uit de tomaten en gooi ze weg. Doe de tomaten in een warme serveerschaal. Proef en voeg nog zout en peper toe naar smaak. Giet de olie erbij en meng goed.
  • Giet de pasta af (bewaar wat kookwater), en roer door de geroosterde tomaten. Voeg als de tomaten klonteren 1 of 2 el pastakookwater toe.
  • Garneer de pasta met de resterende kruiden. Scheur de burrata open en ‘strijk’ over de orecchiette.
  • Besprenkel met een scheutje olijfolie en serveer meteen. Geef elke gast apart nog wat burrata om door de hete pasta te mengen.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken

Recept uit kookboek:

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.