Terug naar overzicht
Paasbrood

Zo bak je de lekkerste colomba pasquale

De Italianen hebben hun eigen variant paasbrood, de colomba pasquale (paasduif). De zoete cake wordt in de vorm van een duif gebakken: het symbool van de vrede.

We delen het recept voor paasbrood van Tobias Camman, waarbij we het net iets anders bereiden door het in vlechtvorm te bakken, luchtig met sinaasappel en citroen. Perfect voor bij het paasontbijt!

Eerste paasdag eten de Italianen in de middag een pranzo tradizionale, die verschilt per regio. Maar een paasbrood (colomba pasquale) staat sowieso op tafel.
Paasbrood

Paasbrood recept (van Tobias Camman)

Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 20 minuten
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Porties: 8 personen

Benodigdheden

  • mixer, weegschaal, maatbeker
  • zester, ovenplaat, bakpapier
  • schraper, theedoek, plastic zak, rvs-ring

Ingrediënten

  • 500 gr bloem + extra voor kneden en uitrollen
  • 100 gr roomboter op kamertemperatuur
  • 7 gr gist (1 zakje)
  • 2 el witte basterdsuiker
  • 150 ml melk op kamertemperatuur
  • 150 ml water warm
  • 200 gr rozijnen
  • 1 citroen het rasp
  • 1 sinaasappel het rasp
  • 1 snuf zout
  • poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat de rozijnen 10 minuten in warm water weken. Laat ze drogen op een theedoek en meng ze daarna met een beetje bloem om plakkerigheid tegen te gaan.
  • Meng in een maatbeker het water, de melk, het gist en de suiker door elkaar. Laat dit vijf minuten trekken om de gist te laten werken.
  • Doe een snufje zout in een mengkom en voeg de bloem toe. Mix ongeveer 3 minuten met een deeghaak en voeg dan 50 gram roomboter in kleine stukjes toe en kneed nog eens 4 minuten.
  • Kneed het deeg hierna nog een paar minuten met de hand. Maak van het brooddeeg een bol en leg deze in een kom. Doe er een vochtige theedoek overheen om uitdroging te voorkomen. Zet 15 minuten weg op een tochtvrije en warme plek.
  • Doe hierna de rozijnen en citrusrasp bij het deeg en mix het deeg met de deeghaken tot de vulling goed verspreid is.
  • Verdeel het deeg in drie gelijke stukken. Rol het uit tot 3 stroken van zo’n 35 cm. Vlecht deze nu door elkaar en plak het einde en begin aan elkaar met een klein beetje water, zodat het een krans wordt.
  • Leg de krans op de bakplaat bekleed met bakpapier. Zet de RVS-ring in het midden, zodat de krans een gat houdt. Laat op de bakplaat liggen en laat het paasbrood 35 minuten rijzen.
  • Doe het brood nu in de voorverwarmde oven en bak af in 25 tot 30 minuten. Als je klopt op de onderkant, moet het brood hol klinken.
  • Haal het brood uit de oven en bestrijk met de resterende roomboter en bestrooi om het af te maken met poedersuiker. Leg het brood op een mooi bord en zet ‘m op de paastafel.
5 van 1 stem
Pin recept Recept afdrukken
Dit recept is een samenwerking.

Ontvang wekelijks de beste Italiaanse recepten in onze nieuwsbrief, schrijf je gratis in:

"*" geeft vereiste velden aan

Elke week tips uit Italië?

Vul je e-mail adres in en ontvang inspiratie, reistips en leuke aanbiedingen uit naam van De Smaak van Italië.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.