De Italianen hebben hun eigen variant paasbrood, de colomba pasquale (paasduif). De zoete cake wordt in de vorm van een duif gebakken: het symbool van de vrede.
We delen het recept voor paasbrood van Tobias Camman, waarbij we het net iets anders bereiden door het in vlechtvorm te bakken, luchtig met sinaasappel en citroen. Perfect voor bij het paasontbijt!
Eerste paasdag eten de Italianen in de middag een pranzo tradizionale, die verschilt per regio. Maar een paasbrood (colomba pasquale) staat sowieso op tafel.
Paasbrood recept (van Tobias Camman)
Voorbereidingstijd: 20 minutenminuten
Bereidingstijd: 1 uuruur20 minutenminuten
Totale tijd: 1 uuruur40 minutenminuten
Porties: 8personen
Benodigdheden
mixer, weegschaal, maatbeker
zester, ovenplaat, bakpapier
schraper, theedoek, plastic zak, rvs-ring
Ingrediënten
500grbloem+ extra voor kneden en uitrollen
100grroomboterop kamertemperatuur
7grgist(1 zakje)
2elwitte basterdsuiker
150mlmelkop kamertemperatuur
150mlwaterwarm
200grrozijnen
1citroenhet rasp
1sinaasappelhet rasp
1snufzout
poedersuiker
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Laat de rozijnen 10 minuten in warm water weken. Laat ze drogen op een theedoek en meng ze daarna met een beetje bloem om plakkerigheid tegen te gaan.
Meng in een maatbeker het water, de melk, het gist en de suiker door elkaar. Laat dit vijf minuten trekken om de gist te laten werken.
Doe een snufje zout in een mengkom en voeg de bloem toe. Mix ongeveer 3 minuten met een deeghaak en voeg dan 50 gram roomboter in kleine stukjes toe en kneed nog eens 4 minuten.
Kneed het deeg hierna nog een paar minuten met de hand. Maak van het brooddeeg een bol en leg deze in een kom. Doe er een vochtige theedoek overheen om uitdroging te voorkomen. Zet 15 minuten weg op een tochtvrije en warme plek.
Doe hierna de rozijnen en citrusrasp bij het deeg en mix het deeg met de deeghaken tot de vulling goed verspreid is.
Verdeel het deeg in drie gelijke stukken. Rol het uit tot 3 stroken van zo’n 35 cm. Vlecht deze nu door elkaar en plak het einde en begin aan elkaar met een klein beetje water, zodat het een krans wordt.
Leg de krans op de bakplaat bekleed met bakpapier. Zet de RVS-ring in het midden, zodat de krans een gat houdt. Laat op de bakplaat liggen en laat het paasbrood 35 minuten rijzen.
Doe het brood nu in de voorverwarmde oven en bak af in 25 tot 30 minuten. Als je klopt op de onderkant, moet het brood hol klinken.
Haal het brood uit de oven en bestrijk met de resterende roomboter en bestrooi om het af te maken met poedersuiker. Leg het brood op een mooi bord en zet ‘m op de paastafel.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.OkMeer lezen